2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Czókos Gergő

Hét zenész, aki 27 évesen halt meg

Ha létezik száma a szerencsétlenségnek a zenében, akkor az mindenképpen a 27-es. A XX–XXI. század rockzenéjének legnagyobb tehetségei közül ugyanis kirívóan sokan haltak meg 27 éves korukban. Mindannyian a zene korszakos egyéniségei voltak már életükben is, rendkívül fiatalon bekövetkező haláluk pedig legendássá növelte alakjukat. Következzenek a „27-es klub” legismertebbjei.

Baleset vagy gyilkosság?

A 27-esek klubjának alig van olyan tagja, akinek halálával kapcsolatban ne merülnének fel kérdések. Nincs ez másképp a Rolling Stones egykori gitárosa, Brian Jones esetében sem. Hogy kezdetben kije volt Jones a zenekarnak, azt a banda egykori basszusgitárosa, Bill Wyman mesélte el: „Ő alapította a zenekart. Ő választotta ki a tagokat. Ő adott neki nevet. Ő döntötte el, mit játsszunk.” Az együttesre gyakorolt hatása azonban – egyre súlyosbodó drog- és alkoholproblémái miatt – fokozatosan csökkent, és végül 1969 júniusában a többiek kirúgták a zenekarból.

1969. július 2-án, éjfél körül Jones mozdulatlan testére a kelet-sussexi Hartfieldben található háza medencéjében bukkantak rá az aznap esti bulira érkező barátai. A boncolási jegyzőkönyv szerint Jonesnak az alkohol- és drogfogyasztása miatt jelentősen megnagyobbodott a mája és a szíve, halála azonban szerencsétlen baleset miatt következett be. Ezt persze nem mindenki tartotta kielégítő magyarázatnak, s hamarosan felröppentek gyilkosságról szóló teóriák is. Az 1990-es években két könyv hatására a fő gyanúsított egy Frank Thorogood nevű férfi lett, aki a zenész halála idején építőmesterként dolgozott annak villájában. 2009-ben a sussexi rendőrség a Scott Jones bűnügyi újságíró által összegyűjtött bizonyítékok hatására ugyan felülvizsgálta az aktát, de ezeket nem találta kellően megalapozottnak ahhoz, hogy a Jones-ügyet újra megnyissa. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2019. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár