2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Hét király, aki gyermekként került a trónra

2020. június 23. 08:35 Múlt-kor

Az igazságos

A reneszánsz eszmeiség közép-európai elterjesztésében kulcsszerepet játszó, a kortársak által a keresztény Európa védőbástyájának tekintett Magyarországot 32 éven át vezető Hunyadi Mátyás 1443-ban született.

Édesapja, Hunyadi János Magyarország kormányzójaként kulcsszerepet vállalt az Oszmán Birodalom terjeszkedésének megállításában.

Mátyás a családja hathatós segítségével, az V. László magyar király váratlan halálát követő zűrzavart kihasználva 1458-ban, 15 évesen került a magyar trónra.

Bár uralkodását a trónharcok jelentősen megnehezítették, hatékony belső reformjainak és külpolitikai sikereinek köszönhetően erős királyságot hozott létre.

Az általa felállított zsoldosalakulat, az ún. fekete sereg 1485-ben még Bécset és az osztrák területek jelentős részét is behódolásra kényszerítette.

Bár uralkodása alatt az ország 86 százalékát adó jobbágyi rétegre komoly adóterhek hárultak, a Magyar Királyság három részre szakadása után igazi aranykorként tekintettek vissza Mátyás korára.

Mátyás, az „Igazságos” a magyar népmesei hagyomány egyik legkedveltebb alakja lett, aki a legenda szerint álruhában járta az országot, hogy megismerhesse népe problémáit.

Udvara a humanista műveltség fellegváraként vált ismertté. Hatalmas könyvtára, a Bibliotheca Corviniana 2000-2500 kötetes gyűjteményét csak a Pápai Állam könyvtárának példányszáma múlta felül a korabeli Európában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár