2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas prekolumbián települést tártak fel Kolumbiában

2014. november 5. 15:46

Egy kiterjedt prekolumbián település maradványait találták meg Kolumbia középső részén.  A régészek szerint a feltárt leletek arról árulkodnak, hogy a terület már az i.e. 10. században is lakott volt.

A település romjaira az EPM nevű kolumbiai energetikai cég talajkutatást végző szakemberei bukkantak Soacha városánál, a fővárostól, Bogotától néhány kilométerre délnyugatra. Az EPM közlése szerint ez a valaha volt legnagyobb lelőhely, amit a dél-amerikai országban találtak: a város egykoron 4,9 hektáron terült el.

A területen egy amerikai indián néptörzs tagjai, a csibcsák vagy más néven muiszkák éltek. Az inkákat megelőzően ők építették ki a legfejlettebb politikai rendszert Dél-Amerikában. Ez a Zuila folyótól délre egészen a mai Pasto városáig, illetve nyugaton az Atrato folyó forrásaitól nyugatra a mai Bogotáig terjedt, s feltételezések szerint 47 ezer négyzetkilométeren terült el. Államukat a spanyol konkvisztádorok hódítása söpörte el a 16. század közepén.

Az előzetes vizsgálatok máris megcáfolták azt a feltételezést, miszerint a mai Bogota környékén élő bennszülöttek még inkább nomád életet éltek volna. A régészek szerint az i.e.900-i.sz.1500 közötti időszakból származó leletek nagy része elég jó állapotban van ahhoz, hogy múzeumba szállítsák és bemutassák őket. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár