2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Indul a szezon a százhalombattai régészeti parkban

2005. április 15. 13:00

Vasárnap, április 17.-én kezdődik az idei szezon a százhalombattai Matrica Múzeum és Régészeti Parkban, ahol október végéig ötvennél is több rendezvény várja az elmúlt évezredek nyomai iránt érdeklődő hazai és külföldi vendégeket - közölte szerdán Dobos Ágnes az MTI-vel.

A nyitó programban kézműves foglalkozások szerepelnek, a valaha itt élt elődök által termesztett, a napi étkezésnél felhasznált növényeket, például a teának főzött lapulevelet mutatják be - mondta az őskori skanzenről a sajtóreferens. Megtekinthetők a bronzkori és vaskori falu fából, zsindelyből, vesszőfalból készült házai és az a halomsír, amelybe 2700 évvel ezelőtt temették el a halottakat, az akkori szokásoknak megfelelően. Egy őskori kemence szakasztott másában elkészült a mai látogatók számára az elmúlt időkben kedvelt mindennapi étel, a lepény: a különleges csemegét teljes őrlésű tönköly búzából készült lisztből gyúrták - akárcsak néhány ezer éve.

 

A régészeti park a Duna közelében hozzávetőleg már négyezer éve megtelepedett népek emlékeit gyűjtötte össze. A használati tárgyakat, bronzkori ékszereket bemutató múzeum melletti szabadtéren egész szezonban váltogatják egymást a különféle kulturális, zenei események. Így például májusban Petrás Mária csángó szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás, júniusban St.Martin ad koncertet, júliusban zenés irodalmi est keretében József Attila műveit mutatják be különleges feldolgozásban, s lesznek itt nyári komolyzenei koncertek is.

 

A nyári hónapokban folytatódnak a közelben a bronzkori földvár feltárásának munkálatai. A mintegy négyezer éve - egyiptomi piramisokkal egy időben - készült sánc kiszabadításában a magyarok mellett angol, svéd, erdélyi és felvidéki, régésznek készülő egyetemi hallgatók is részt vesznek. A százhalombattai skanzen tavaly huszonötezer látogatót fogadott, az idén ennél is több vendégre számítanak - húzta alá Dobos Ágnes.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár