2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nautilus, a korszakalkotó

2004. január 21. 09:34

Korábban

Pearl Harbor: az első lövés
Hatvanegy évvel azután, hogy Japán megtámadta az Egyesült Államok haditengerészeti támaszpontját Pearl Harborban, amerikai tudósok a Hawaii-szigetek partjai előtt megtaláltak egy japán tengeralattjárót
Amerikai hódolat a navajo kódolóknak
Guadalcanal, Tarawa, Peleliu, Iwo Jima: a navajo kódolók minden támadásban részt vettek, amit az amerikai tengerészcsapatok 1942 és 1945 között a Csendes-óceánon vívtak
A Bismarck elsüllyesztése
1941 májusában Németország az Atlanti-óceán északi részére küldte a Bismarckról elnevezett óriás hadihajót
Az első amerikai tengeralattjáró
A francia haditengerészet levéltárában bukkantak rá a napokban az Amerikai Egyesült Államok első tengeralattjárójának tervrajzára
Hadihajók - Tengeralattjárók
Az Egyesült Államok partjai előtt kísérletképpen légi bombázásnak kitett öreg csatahajó az alig négy perc alatt őt ért találatok és közeli robbanások következtében elsüllyedt.

Mekkora előnyt jelent az atomhajtómű?

Ha tekintetbe vesszük, hogy egy tízezer lóerő teljesítményű hajó 24 üzemóra alatt kétütemű Diesel motorral 60 ezer liter, az olajtüzelésű kazános gőzturbina vagy a gázturbina majdnem 100 ezer liter olajat használ fel, szembeötlővé válik, mekkora előnyt jelent az atomhajtómű, amely naponta szinte csak grammnyi hasadóanyagot fogyaszt.

A hagyományos hajtómű néhány tízezer kilométerre korlátozta a hajók hatótávolságát (az egyszeri üzemanyag-feltöltéssel megtehető út hosszát), ezzel szemben a hajó-atomhajtómű, amely lényegében kis méretű atomerőmű, rögtön több százezer kilométerre növelte a hatótávolságot, lehetővé téve például a Föld többszöri körülhajózását hajtóanyag-utánpótlás nélkül. Ezzel hatalmas mértékben megnőtt a kikötőktől való függetlenség és a fegyverrendszerekkel való terhelhetőség is.

Mindezzel szemben természetesen nőtt a kivitelezési költség, a sugárvédelem bonyolultsága, katasztrófa esetén a tenger radioaktív szennyeződésének veszélye, és még jó néhány más hátrányos körülmény kockázata.

A Szovjetunió 1958-59-ben építette meg első nukleáris meghajtású tengeralattjáróját, Nagy-Britanniában 1963-ban, Franciaországban 1969-ben, a Kínai Népköztársaságban pedig 1971-ben bocsátották vízre az első atomhajtóműves tengeralattjárókat.

mti

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár