2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendkívül ritka, vaskori szekérsírt találtak Yorkshire-ben

2017. április 6. 14:29

2014 óta folyik a yorkshire-i Pocklingtonban egy lakópark előtti megelőző ásatás, amely során fény derült arra, hogy a leendő bérlők egy vaskori temető felett fogják élni mindennapjaikat. Mindezidáig 75 sírhelyet és 142 emberi maradványt találtak, most pedig egy olyan sírhelyre bukkantak, ahol az elhunyt mellé a szekerét és a lovait is eltemették. A lelet rendkívül ritkának számít, az utolsó nagy-britanniai felfedezés óta két évszázad telt el.

A Burnby Lane-i vaskori temető már az elmúlt években is ontotta magából a figyelemreméltóbbnál figyelemreméltóbb leleteket: pajzsán nyugvó férfi, lándzsákkal összeszurkált harcos, kardok, ékszerek, fazekas termékek, ám a mostani felfedezést – egy szekeret és két felszerszámozott lovat – egyenesen szenzációnak nevezik a régészek. Mindezidáig Nagy-Britannia területén 26 darab lovas kocsis temetkezésre bukkantak (legtöbbjére Kelet-Yorkshire-ben), ám a legutolsó felfedezésre két évszázaddal ezelőtt került sor. Ugyanakkor ez az első, a modern korban megtalált lovas szekeres temetkezés, amely során a szekér mellett lovak maradványait is megtalálták.

A sírba egy tehetősebb vaskori briton harcost temettek, aki valamikor a Kr. e. 4-3. században (a vaskor középső szakasza) élhetett, vélik a szakemberek. Minden bizonnyal a parisii brit törzshöz (esetleg leszármazottaihoz) tartozhatott, amely szoros kapcsolatot ápolt az észak-franciaországi vaskori anyakultúrával. Ők keltek fel később, Kr. e. 52-ben a Galliát meghódító Caesar uralma ellen.

Az Arras-kultúrához sorolt maradványok igen jó állapotban maradtak fenn, a 12 küllőből álló, vasalt kerekek közül azonban csupán az egyiket találták meg. A szakértők szerint a középkor évei során az egyik szántás során pusztulhatott el. Önmagában nagy szerencse, hogy a temető legszélén álló lovas szekeres sírhely szinte teljes egészében fennmaradt, ugyanis a szomszédos parcella évszázadokon át állandóan földművelési terület volt.

A régészek most azon dolgoznak, hogy DNS-maradványokat tudjanak kivonni a maradványokból, hogy megállapíthassák az elhunyt nemét, valamint az izotópanalízis segítségével az ő, illetve a többi sírmelléklet pontos származási helyét, írta a The History Blog.

Az ezidáig feltárt maradványok, sír- és egyéb régészeti leletek egyedülálló lehetőséget biztosítanak a szakértőknek, hogy közelebb kerülhessen hozzánk az Arras-kultúrához tartozó vaskoriak élete. A pajzsán eltemetett harcos mellett különlegesnek számít még az az elhunyt férfi is, aki egy tompa tárggyal a fejére mért ütés következtében hunyt el, arccal lefelé temették el és jóval mélyebbre, mint azt a korban szokták. A szakértők szerint egy ellenséges törzsből származó harcosról lehet szó, akit ily módon igyekeztek megakadályozni, hogy felkeljen a sírjából, és bosszút álljon gyilkosain. Továbbá feltártak egy olyan sírt is, amelyben rituálisan leszúrt emberi maradványt találtak, illetve egy másik sírban az elhunytból hat darab lándzsa állt ki, ismertette a régészeti eredményeket Peter Halkon, a Hull Egyetem munkatársa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár