2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látogatóroham követte a szigoruantitkos.hu indulását

2011. március 3. 18:06 MTI

Mintegy 220 ezer egyedi látogató kereste fel az első másfél napban a szigoruantitkos.hu internetes portált, amelyen a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével készült kutatás alapján átfogó tanulmányt közöltek a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának szigorúan titkos (szt) állományú tisztjeiről és azok tevékenységéről - közölte a város szóvivője.

Göbl Vilmos tájékoztatása szerint a felhasználók átlagosan 12-13 percet töltöttek az oldalon, ezalatt átlagosan 24 szt-tiszt adatait tekintették meg. Az oldalletöltések száma már több mint 5.300.000. A honlapot elsősorban Magyarországról keresték fel, de sokan látogatták meg Németországból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Ausztriából, Romániából is. Az oldal a legintenzívebb időszakban percenként 8500 csatlakozást fogadott.

A szigoruantitkos.hu címen március eleje óta megtekinthető kutatás a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével valósult meg, legfontosabb feladatának a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának III/II. csoportfőnöksége állományába tartozó szigorúan titkos (szt) állományú tisztek iratanyagának feldolgozását tekinti. E tisztek voltak azok, akik hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, és hajtották végre az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat.

A honlapon az szt-tisztek tevékenységét, feladatait összegző tanulmány mellett alfabetikus sorrendben 668 tiszt személyi adatlapja tekinthető meg, a dokumentumok menüpontban pedig korabeli belügyminisztériumi parancsokat, értekezletek összefoglalóit, jelentéseket, munkaterveket ismerhetnek meg az érdeklődők. A honlapot a kutatók folyamatosan frissítik - tette hozzá a szóvivő.

A honlap ismertetője szerint az oldalon azoknak az adatai találhatók, akiket szigorúan titkos állományú tisztként tartottak számon és iratanyagukat átadták az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárának. Az adatlapokon felbukkan Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori kisgazdapárti miniszterének neve is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár