2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

André Kertész fotói az Olasz Kultúrintézetben

2010. október 5. 12:42 MTI

Egy világhírű klasszikus és egy kortárs magyar fotográfus, André Kertész, illetve Nagy Zoltán képeiből nyílt kettős kiállítás hétfőn a budapesti Olasz Kultúrintézetben a Gorizia megye hete rendezvénysorozat keretében.

Kevesen tudják, hogy a Kertész Andor néven született, később André Kertészként a világ legnevesebb alkotóinak egyikeként számon tartott fotográfus az I. világháború idején az olasz fronton harcolt - emelte ki Gorizia megye közgyűlésének elnöke a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón. Gennaro Falanga felidézte, hogy a fiatal magyar katona rövid szolgálata alatt számos felvételen örökítette meg katonatársait és a nagyrészt a mai provincia területén húzódó isonzói front helyszíneit.

Kertész fotográfiáiból Gorizia megye 2003-ban rendezett kiállítást, majd ezt az anyagot egy kortárs magyar művész szintén fekete-fehér felvételeivel kiegészítve hozta el Budapestre: Nagy Zoltán hagyományos, analóg technikával ragadta meg a környék helyszínei, többek között Gorizia, Grada vagy Doberdo hangulatát.

Az André Kertész visszatér Budapestre - Kertész nyomdokaiban című tárlat rendezője, Pierlugi Lodi elmondta: a Kertész-hagyaték Francia Nemzeti Könyvtárban őrzött részében 24 korabeli fotót találtak, a budapesti Olasz Kultúrintézet közönségének ezeket 49 Nagy Zoltán-képpel együtt mutatják be.

Az október 8-ig látogatható kiállítás a Gorizia megye hete programsorozat keretében nyílt meg a magyar fővárosban. Mint Enrico Gherghetta, a provincia elnöke közölte, a rendezvény során kedden az isonzói harcok emlékére tartanak történelmi konferenciát az isonzói hadszíntérről, majd másnap az Isonzo-völgy gazdasági lehetőségeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Roberta Demartin, Gorizia megye alelnöke bejelentette: hétfő délelőtt találkozott Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, L. Simon Lászlóval, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökével és Kálnoki-Gyöngyössy Márton kultúráért felelős helyettes államtitkárral, akik jelezték: Magyarország részt kíván venni az I. világháborús hadszínterek turisztikai fejlesztését is célzó Carso 2014+ projektben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár