2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy gésa betiltott emlékiratai

2006. február 7. 20:25

A fagyos japán-kínai diplomáciai kapcsolat a kultúrában is érződik. A kínai állami cenzúra ugyanis betiltotta az Egy gésa emlékiratai, nagy sikerű, azonos című regényből készült film forgalmazását Kínában - áll a Népszabadságban.

A hat Oscar-díjra jelölt hollywoodi alkotás azzal váltotta ki a kínai nacionalista csoportok ellenszenvét, hogy a szimbolikus japán elemekkel teletűzdelt film főszerepeit kínai színészek játsszák. Internetes lapok, újságok, rádiós programok árulónak nevezték a gésát játszó egyik legnépszerűbb kínai színésznőt, a Hős és a Tigris és a sárkány című filmekkel híressé vált Zhang Ziyit. Szerintük Zhang szégyent hoz Kínára azzal, hogy `japánokkal enyeleg`, bűnös kurtizánszerepet játszik.

A kínai központi irányítás attól fél, hogy az alkotás újabb japánellenes tüntetéseket szülhet. A szimbolikus történet a második világháború és Kína japán megszállásának idején játszódik. A film alkotói ugyan nem titkolták: nem dokumentum-, hanem szórakoztató filmet készítenek. A mesterien fényképezett mű a gésamesterséget nem kétes erkölcsűnek, hanem a művészetekhez, a tánchoz, a zenéhez kifinomultan értő társalkodónőnek mutatja be. A kínai színészekkel - akik Japánban is sok vitát váltottak ki - a gésafilm készítőinek egyik célja épp az ázsiai országok kulturális együttműködésének erősítése volt.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár