2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az indiánok fogadhatták maguk közé Amerika „eltűnt” első angol telepeseit

2020. augusztus 25. 17:59 Múlt-kor

Lehetséges, hogy megoldódott az Újvilág újkori történelmének egyik legrégebbi rejtélye: írásos bizonyíték került elő a híres roanoke-i „eltűnt kolónia” lakóinak sorsát illetően. Eszerint a nehéz időket átélt angol telepesek beleolvadtak a környező őslakos populációba.

A kitartó amatőr

A magát évszázadok óta konokul tartó rejtély egyik legismertebb jelenlegi kutatója, Scott Dawson hobbirégész évtizedek óta megszállottan vizsgálja otthona, a közeli Hatteras-sziget környékét az eltűnt angolok után kutatva, és régóta meggyőződése, hogy az „eltűnt” telepesek valójában elvegyültek az őslakosság körében.

Az 1587-ben érkezett telepesekkel az anyaországnak különböző okokból kifolyólag három évre megszakadt a kapcsolata, és az 1590-ben őket felkutatni érkezők csupán a „CROATOAN” feliratot találták egy fába vésve a romba dőlt házak mellett – a felirat kétségtelenül a barátságosnak tartott croatan őslakos törzsre utalt.

Eme expedíció vezetője, John White a szűkös ellátmány és a rossz időjárás miatt nem folytathatta a keresést, így le kellett mondania arról, hogy valaha lássa lányát, Eleanort, illetve unokáját, Virginia Dare-t, az első Újvilágban született angol gyermeket.

Az évszázadok során számos különböző elmélet látott napvilágot sorsukat illetően. Egyesek szerint egy járvány végzett velük, mások szerint ellenséges őslakosok vagy portyázó spanyolok irtották ki a kolóniát, sokak szerint azonban reális lehetőség, hogy a környező lakosságba olvadtak bele – abban, hogy önként vagy rabszolgákként, szintén megoszlanak a vélemények.

Sokan – köztük Dawson is – amellett kardoskodnak régóta, hogy a telepesek legalább egy része délre, Hatteras szigetére vonult át, ahol aztán barátságos őslakosok körében folytatták életüket. A hobbirégész a Bristoli Egyetem szakavatott kutatóival együttműködésben jelentette meg júniusban könyvét, Az elveszett kolónia és Hatteras szigete címmel.

A műben egyebek mellett összefoglalja a közös régészeti kutatás eredményeit, amelynek során mind az angol telepesektől, mind az indiánoktól származó tárgyak tízezreit találták meg a Roanoke-tól délre fekvő szigeten.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Manteo ábrázolása egy angol metszeten (kép forrása: Wikimedia Commons)Theodor De Bry: Az angolok megérkezése Virginiába (1590). A metszet alapjául egy John White által készített rajz szolgált. (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár