2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ember, aki törpe és óriás is volt

2015. július 14. 17:37

19 évesen kevesebb mint 130 centiméter magas, 30 esztendősen pedig már a 215 centimétert is meghaladta, és még ezután is egyre csak növekedett - Adam Rainer volt az egyetlen ember a feljegyzett történelemben, aki élete során törpenövésben és akromegáliában is szenvedett.

Az 1899-ben, átlagos magasságú szülők gyermekeként, Grácban született Adam Raineren már a születése pillanatában látszott, hogy kisnövésű emberként fogja leélni az életét. Amikor az első világháború évei alatt önként jelentkezett katonának, a sorozó tiszt elutasította kérelmét, hiszen csupán 123 centiméter magas volt. Rainer már a 19. életévét is betöltötte, azonban még a 130 centimétert sem haladta meg, így törpének számított. (Az alacsony növés önmagában nem betegség, régebben 147 cm alatt számított törpének egy felnőtt ember, de ennek orvosilag nincs értelme. Az alacsony növés egyébként mintegy 70%-áért az achondroplasia nevű betegség a felelős.)

A férfinek aránytalanul nagy (24 centiméteres) kezei és lábfejei (33 centiméteres) voltak, s az utóbbi különös módon folyamatosan nőtt, a tinédzser cipőmérete három év leforgása alatt a 43-astól az 53-asig emelkedett, s csupán három számmal maradt el a nem a kis lábáról híres (23-as amerikai cipőméretű), 216 centiméter magas Shaquille O'Neal amerikai kosárlabdázótól. Eközben Rainer még mindig nem érte el a 150 centiméteres magasságot.

21 éves korában azonban jelentős fordulat állt be a fiatal életében: meglepően gyors növekedésbe kezdett, s 1930-ban már 216 centiméter magas volt. Ugyanebben az évben az orvosok megállapították, hogy Adam Rainer agyalapi mirigye (hipofízis) túlzott mennyiségű növekedési hormont állított elő egy jóindulatú daganat következtében, a férfi tehát az akromegália nevű betegségben szenvedett.

Az akromegália lényege (gyermekek esetében hívjuk gigantizmusnak, óriásnövésnek), hogy a hormonhatásnak kitett csontozat deformálódik - pedig egy egészséges embernél ebben a korban már lezárult a csontképződés szakasza. A különös kór nem csupán abban nyilvánul meg, hogy a beteg magassága nő, fejfájás, látászavar, hát- és térdfájdalmak, gerincferdülés, szívproblémák, túlzott izzadás és további kellemetlen, illetve fájdalmas mellékhatás mellett az arcon is változások észlelhetőek: torzulnak az arcvonások, az orr megnövekedik, az áll előreugró lesz, továbbá a beszédhang is mélyül.

Rainer 31 éves korában eltávolították az agyalapi mirigyben kialakult daganatot, ami lelassította a gyors mértékű növekedést, ennek ellenére súlyos gerincferdülés alakult ki a betegnél, egyre fájdalmasabb volt számára a járás, s élete utolsó éveit ágyban kellett töltenie. A férfi végül 51 éves korában hunyt el, ekkor 234 centiméter magas és 109 kilogramm volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár