2020. tavasz: Halálos tudomány

A hajóroncsok „Szent Grálját” találta meg egy család Floridában, az állam azonban egyelőre tétlen

2018. április 4. 18:12 Múlt-kor

Egy floridai partra vetett a tenger egy több mint 14 méter hosszú fa roncsdarabot, amely vélhetően egy 18. századi hajóból származik. A kivételesen jó állapotban megmaradt leletet egy nő és fia fedezték fel kedden a parton. Egy helyi kincsvadász és régiségkereskedő szerint ez a hajóroncsok „Szent Grálja”, annyira jó állapotban maradt fenn – római számok olvashatók a belső oldalán, és még a hajdani külső rézborításából is akadnak rajta maradványok.

Floridai hajóroncs

A megtalálása után kutatók és tengerszakértők sokasága jelent meg a helyszínen, hogy minél többet kiderítsen a hajótestdarabról. A szakértők szerint állapota annak tudható be, hogy eddig a partközeli iszap alatt rejtőzhetett, amely megvédte a tengervíztől. A helyi régiségkereskedő és kincsvadász Marc Anthony szerint rendkívül ritka, hogy egy ilyen darab nem csak, hogy fennmarad, de még partra is vetődik. „Ez nagyon, nagyon ritka. Ez a hajóroncsok Szent Grálja.” A fa hajótestet összeillesztő szegek fejei rézzel borítottak, ami arra utal, hogy a teljes külsejét rézborítás fedhette. Fa és fém szögek egyaránt vannak a gerendáiban. Emellett csodálatos módon fennmaradt néhány római számos jelölés a hajótest belsejéből.

A hajót megtaláló nő és fia elmondták, azonnal tudták, hogy valami történelmi jelentőségűvel van dolguk. A helyi szakértők szerint régóta várták már, hogy egy ilyen lelet vetődjön partra. Brendan Burke történész szerint a 18. századra datálható a hajó. „Tényleg elképesztő valakinek az írását látni, miután az, amire írt, jóval több mint egy évszázada az óceánban van eltemetve” – mondta. A St. Augustine Világítótorony és Hajózási Múzeum kutatói szerdán elkezdték több szögből fényképezni a roncsot, hogy egy 3D-s modellezési eljárással esetleg fényt derítsenek arra, hogyan nézhetett ki egészben a hajó. Egyelőre nem lehet tudni, milyen fajta tengeri jármű lehetett eredetileg.

„Sok jegyzetelés, rajzolás, feltérképezés. Rengeteg részletre van szükség ahhoz, hogy megpróbálhassuk felmérni a korát, hogy honnan származhat eredetileg” – mondta Tonya Creamer, a múzeum munkatársa. A fő darabtól több méterre a hajó további kisebb darabjai is partra vetődtek. A szakértők és a helyiek most egyaránt amiatt aggódnak, hogy mi lesz a roncs sorsa, mivel még nem távolították el a parttól, és többször is elérték már a hullámok, amelyek rövidesen visszavihetik a mélységbe. Creamer elmondta, Florida állam kezében van a döntés, hogy mi legyen a lelettel. „Ez állami tulajdonú föld, állami fenntartású tengerpart, úgyhogy mi csak megosztjuk a hatóságokkal a tudásunkat és az információinkat, amelyeket most dokumentálunk, és az ő dolguk eldönteni, hogy mi a következő teendő” – mondta.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Római számok a roncsonA rézborítás maradványai a szegek fejein

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!