2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldódhatott a tengerészet történetének egyik legnagyobb rejtélye

2017. szeptember 6. 08:32

Egy ausztrál kutató úgy véli, sikerült megoldania egy 230 éves rejtélyt. Állítása szerint ugyanis fényt derített a híres francia felfedező, La Perouse sorsára, aki néhány nappal a brit telepesek érkezése után kötött ki Új-Dél-Walesben, és egy hajótörés után örökre eltűnt.

Egy indiai hajótörött 1818-ban keletkezett, újonnan feltárt beszámolója szerint a Franciaországból 1785-ben Ausztráliába tartó expedíciót vezető Jean-Francois de Galaup de La Perouse-t bennszülöttek ölhették meg egy, az észak-ausztrál partok közelében található kis szigeten.

A Shaik Jumaul nevű hajótörött tengerészt a Nagy-korallzátony északi területein fekvő Murray-szigetről menekítették ki. Jumaul leírása szerint a helyiek a minden bizonnyal az angoloktól megszerzett kardokkal és muskétákkal voltak felszerelkezve, de még egy aranyórára és egy iránytűre is szert tettek. Az utazó szerint a bennszülöttek azt állították, azután szerezték meg a tárgyakat, miután harminc évvel korábban egy hajótörött vitorlást egy közeli szigetre sodort a víz – írja a The Telegraph.

A legénységet a szigetlakók megölték, egy kisfiút kivéve, akit őg maguk neveltek fel. Tudni lehet, hogy La Perouse expedícióján valóban részt vett egy François Mordelle nevű fiúcska. Garrick Hitchcock, az Ausztrál Nemzeti Egyetem antropológusa elmondása szerint a The Madras Courier nevű lap egy 1818. decemberi számában akadt rá a beszámolóra, amelyről úgy gondolja, megoldhatja La Perouse sorsának rejtélyét, a tengerészet történetének egyik legnagyobb titkát.

„A történészek nem tudnak más európai hajóról ebből a régióból és időszakból. Hogy mi lett hajóval és a legénységgel, akik kétségbeesve próbáltak visszatérni Franciaországba, azóta is rejtély” – fejtette ki a kutató. La Perouse két hajóval és 225 emberrel (beleszámítva a tiszteket, a legénység tagjait, valamint a tudósokat is) hagyta el Franciaországot. A felfedező négyéves világkörüli utat tervezett, amelynek segítségével James Cook eredményeivel szállt volna versenybe. A Sydney-be 1788-ban, nem sokkal a brit első flotta megérkezése után kikötő La Perouse társaival néhány héttel később visszaindult, ám sohasem érkezett meg Franciaországba.

Az 1820-as években egy ír kapitány elveszett tárgyakat vett észre a Salamon-szigeteken, és megerősítette: La Perouse hajói egy vihar során zátonyra futottak. A helyiek azonban azt állították, a legénység a hajók roncsaiból épített egy kétárbocos szkúnert, amellyel ismét nekivágtak a tengereknek. A szkúner sorsa mindmáig rejtély.

Hitchcock szerint lehetséges, hogy La Perouse expedíciója Ausztrália északi területei közelében végül tragédiába torkollott. A kutató reméli, a Nagy-korallzátonynál vagy a szigeten, a hajóroncs közelében előkerülő tárgyak végleg pontot tesznek majd az ügy végére.

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
La Perouse

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár