2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Franco-rezsim által elkobzott műkincsek ügyében nyomoz a madridi Prado múzeum

2022. szeptember 26. 20:19 MTI

A gyűjteményében található legalább 62 műkincs eredetét kutatja a madridi Prado múzeum annak feltárására, hogy a spanyol polgárháború (1936-1939), illetve a Franco-diktatúra alatt kobozták-e el őket.

Januárban várható eredmény

A vizsgálat célja, hogy eloszlassák a kétségeket a körülményekkel kapcsolatban, amelyek között a műalkotások a múzeum gyűjteményébe kerültek, és adott esetben visszaszolgáltassák azokat a jogos tulajdonosaiknak – áll a spanyol múzeum által kiadott közleményben.

A Prado kedden közzétette az első listát 25 olyan műalkotásról, amely a Művészeti Örökségvédelmi Bizottság közreműködésével került a gyűjteménybe, és a Francisco Franco által a polgárháború idején létrehozott Művészeti Örökség Elkobzásáért és Védelméért Felelős Bizottság utasítására koboztak el.

Csütörtökre a listán már 62 műtárgy szerepelt, köztük az ifjabb Jan Brueghel XVII. századi flamand festő, François Boucher, a francia rokokó mestere és Joaquín Sorolla spanyol impresszionista művész alkotásai.

A Prado bejelentette, hogy Arturo Colorado, a kulturális örökség és a polgárháború szakértője vezetésével csoportot állított fel a kétes múltú művek eredetének vizsgálatára.

A testület várhatóan januárban nyújtja be a jelentését.

Az elsőként azonosított 25 mű közül tizenhetet 1940 és 1942 között adományoztak a múzeumnak,
míg a hat másikat eredetileg a madridi Museo de Arta Moderno (Modern Művészet Múzeuma) kapta 1942-1943-ban, és később kerültek a Pradóba.

A 25-ös listán szereplő művek egyike sincs kiállítva a Pradóban, amelyben a világ legértékesebb festményei és műkincsei közül hétezet őriznek.

A spanyol polgárháború több mint félmillió halálos áldozatot követelt, a Franco-diktatúra idején (1939-1975) történészek becslése szerint 150 ezren haltak meg a megtorlás miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár