2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bizarr brit szépségtanácsok a századelőről

2014. május 19. 17:43

"Dörzsöld erőteljesen a nyakad, hogy eltűnjön a tokád!"; "ne moss hajat felhős napon!" - szólnak a szépségápolási intelmek egy hölgyek számára készült 1910-es brit könyvből. A legtöbb már kissé elavult, ám néhányukat - például a szemöldökfestést - ma is alkalmazzák a nők.

Lehet, hogy sok minden változott az elmúlt száz év alatt, ám egy valami semmiképp: a nő mindig szép akar lenni és fiatalnak szeretne kinézni. A mai hölgyek főként krémek segítségével próbálják arcukról elűzni a ráncokat, egy évszázaddal korábban azonban még kevésbé kifinomult módszerek álltak rendelkezésre, amelyek a "fájdalom nélkül nincs győzelem" szemléletmódot hirdették.

Az önmasszázs a legjobb módszer

Margaret Mixter 1910-ben kiadott Egészség és szépségtanácsok című könyvében a bőr feszességének fontosságát hangsúlyozza, különös tekintettel az arcra és a nyakra. Javaslata szerint a különböző olajok és krémek mellett az önmasszás használ a legjobban. "Nem szabad elfeledni, hogy az arcbőr a korral megereszkedik. Az izmokat gyakran meg kell mozgatni, hogy megakadályozzuk megnyúlásukat" - írja művében. A műveletet fotóval is illusztrálták, amelyen egy hálóinges nő a tükör előtt masszírozza az arcát.

A technika, amely során a csuklónk és az alkarunk véknyabbá válik

Mixter az arcra egy krémkeveréket ajánl, amely olajból, bálnaspermából készült fehér viaszból, lanolinból, bodzavirágos vízből, mogyoróból és méhviaszból áll. Ennek alkalmazása attól függött, hogy milyen az adott hölgy arcformája. "Dörzsölje be óvatosan és körkörösen a bőrbe" - írja, majd így folytatja: "ha a tokát vagy a felesleges húst (zsírpárnákat) akarja eltávolítani, akkor erőteljesen kezdje dörzsölni a nyakát, hiszen a zsír a súrlódás hatására kopik."

"Még extrém hajtípus esetében sem szabad háromhetente egynél többször sampont használni hajmosásnál" - szól az intelem, majd az arcfestés ellenében ezt a módszert ajánlja az író: "az esőben sétálás az olyan személyek számára, akik nem érzékenyek a hidegre, kiválóan felpezsdítő az arcszínnek" - ez a tanács egyébként a mai sminkesek szerint nem is rossz ötlet.

Havi egy hajmosás

A 20. század elején a nők láthatólag igencsak idegenkedtek a túlzott hajmosástól, maximum havi egyszer mosták meg hajkoronájukat. Ilyenkor a felesleges zsírt száraz samponnal távolították el. Ha esetleg a hajmosásmentes hetekben túlzottan zsírossá vált a hajuk, akkor egy kis adag, finom őrlésű kukoricaliszt felhasználásával oldották meg a problémát. A liszt ugyanis "elnyeli és felszívja a szennyeződéseket, a maradványokat pedig puha sörtéjű kefével kell kikefélni."

A korabeli szakértő szerint a napsütés életerőt ad a hajnak, a hajmosás után pedig az a legideálisabb, ha kint a napon szárad meg. E kapcsán megjegyzi, hogy "hiba lenne, ha felhős vagy esős napon mosnánk hajat." Nézete szerint "nem lehet alku tárgya" az, hogy azok a hölgyek, akiknek dús hajuk van, lefekvés előtt meg ne fésüljék azt. Annak érdekében, hogy még idős korunkban is dús hajkoronánk legyen, azt tanácsolja, hogy alkalmanként legalább húszszor húzzuk végig hajunkon a fésűt.

A legjobb testformálás a házimunka

Külön kiemelte a testmozgást, amely - mint írta - az arcszínre és a testformára is jótékony hatással van. "A gyakorlatokat nyitott ablak mellett végezzük, s olyan ruhát viseljünk, amely meleget ad, de nem akadályoz a szabad mozgásban". Kiemelte, hogy a legjobb "alakformáló" testmozgás a söprés, mosás és a takarítás. "A házimunka kiváló testgyakorlat azon lányok számára, akik szép alakot szeretnének, ugyanis ez nemcsak erősít, de meg is szépít" - fejtette ki a szerző. Hangsúlyozta, hogy házimunka közben a vállukat nem, csupán a derekukat szabad behajlítaniuk, hogy a legtöbbet hozhassák ki az "edzésből".

A masszázs a szemkörnyékápolásnál is segít

Fontos a mindennapi arcmasszázs

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár