2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Európában szelídítették meg először a kutyát

2013. november 15. 11:41 MTI

Európából származik minden ma élő kutyafaj - derült ki egy genetikai vizsgálatból. Olaf Thalmann, a finn Turku Egyetem munkatársa és csoportja a Science című szaklapban mutatták be vizsgálatuk eredményeit, amelyek pontot tehetnek a kutyák eredete körüli vitákra. Korábban úgy vélték, az ember legjobb barátjává vált négylábú Kelet-Ázsiából származik.


A kutatók az állatok örökítőanyagát vizsgálták. Ma élő kutyák és farkasok DNS-ét hasonlították össze különböző földrészekről származó, évezredekkel ezelőtt élt állatok maradványaiéval. Összesen 18 prehisztorikus állat, 77 modern kutya és 49 farkas genomját elemezték. Az eredmények szerint minden ma élő kutyafaj európai elődöktől származik. Európán kívüli farkasokkal viszont csak nagyon távoli rokonság észlelhető. A farkast tehát először Európában szelídítette meg az ember.

Thalmann és kollégái a háziasítás idejét is kutatták. A kutatás szerint ez 19-32 ezer évvel ezelőtt kezdődött - abban az időszakban, amikor Európát vadászó és gyűjtögető életmódot folytatók lakták. A farkasok feltehetőleg az ember nyomában jártak, amikor azok táplálék, elhullott állatok után kutattak, és valószínűleg ez adta az első lökést a későbbi együttéléshez - írta Thalmann csoportja.

Ez ellentmond annak a korábbi feltételezésnek, miszerint a farkasokat a mezőgazdasági fejlődés vonzotta a falvakba és ez indította el a háziasítást. "A kutya tehát már régóta háziállat volt, amikor megkezdődött a kecskék, birkák vagy szarvasmarhák háziasítása" - mondta Johannes Krause társszerző, a Tübingeni Egyetem Természettudományos Régészeti Intézetének munkatársa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár