2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Ezer éve nyugszanak gazdáik mellett a perui kutyák

2013. november 11. 14:17

Perui régészek 137 darab kutyacsontvázra bukkantak a dél-amerikai ország fővárosában, Limában található Parque de las Leyendas ősi romjai között. A szakértők szerint a maradványok ezerévesek lehetnek.


A perui El Comercio napilap információi szerint a kutatók 62 teljes és 75 darab hiányos csontvázú kutyára bukkantak a föld alatt. Mindegyik lelet fekvő pozícióban volt eltemetve egy-egy emberi maradvány társaságában. A szakértők úgy vélik, az ebek gazdáik mellett nyugszanak, akiket egy rituális szertartás keretében hantoltak el a leghűségesebb társukkal.

Véletlen egybeesés, hogy a maradványokra a Parque de las Leyendas-on belüli Maranga Régészeti Komplexumban bukkantak rá, a park ugyanis a főváros állatkertjének és botanikus kertjeinek ad otthont, amellett, hogy itt található az ország egyik legfontosabb prehispán régészeti lelőhelye is.

A vizsgálatok után a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy nem az őshonos, inkák előtti kutyafajtával, a Perro Sin Pelóval van dolguk, hanem egy másik fajtával, amelynek sárgásbarna szőre volt. A genetikusok egybehangzóan azt állítják, hogy a kutyák azóta vannak az amerikai földön, amióta az ember is megjelent a területen.

2006-ban az archeológusok 40 mumifikálódott ebet tártak fel egy, a fővárostól délre található ezeréves kisállattemetőben. A gazdáik a túlvilági élelmezésükről is gondoskodtak, hiszen a legtöbb kutya orra előtt egy-egy láma- vagy halcsontot találtak a régészek. 2010-ben hat kutya és négy gyermek maradványát találták meg, amelyekről szintén úgy vélik, hogy ezer év körüliek lehetnek. Ezek a felfedezések is alátámasztják azt a feltételezést, hogy a prehispán kultúrákban kiemelt szerepük volt a házi kedvenceknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár