2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordáron keltek el II. Miklós orosz cár levelei

2012. december 12. 16:52 MTI

Rekordnak számító 120 ezer svájci frankot - 27,9 millió forintnyi összeget - fizetett egy Monacóban élő orosz műgyűjtő II. Miklós cár (1868-1918) négy, az első világháború során írt leveléért.

Az írásokat a néhai cár kilencven esztendős másodfokú unokatestvére, Nicolas Romanov bocsátotta árverésre. "Óriási örömet jelent számomra annak a tudata, hogy a levelek egyetlen licitálóhoz kerültek, aki ráadásul rajong a történelemért. Az a tény pedig, hogy az illető orosz, még inkább elégedetté tesz" - húzta alá nyilatkozatában az egykori orosz cári család tagja, aki jelenleg Svájcban él.

Az árverést lebonyolító Hotel des Ventes Geneve aukciós ház szerint az aláírással ellátott, kiadatlan levelek a cár háborúval kapcsolatos gondolatait és hadserege felett érzett mély aggodalmát tükrözik. "Mindegyik darab a II. Miklós által írt levelek esetében rekordnak számító áron cserélt gazdát" - húzta alá az aukciós ház, hozzátéve, hogy az iratok új tulajdonosa egy Monacóban élő orosz műgyűjtő, aki nagy számú császári fényképre és Miklós nagyherceg katonai sisakjára is szert tett a liciten.

A nagyjából 1,3 millió franknyi (303,2 millió forint) nettó összbevétellel zárult árverésen többek között Fabergé-ezüstkészletekre és az orosz cári családról - elsősorban Alekszej cárevicsről, II. Miklós egyetlen fiáról - készített fényképekre lehetett licitálni.

A cári családot 1918-ban a bolsevikok kivégezték Jekatyerinburgban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár