Hitler elfeledett szövetségesei

Így főztek a maják

2012. december 3. 16:39

Mexikóban talált agyaglabdák árulkodnak a maják főzési technikájáról.


A maják agyaggolyók segítségével süthették meg ételeiket – állítják amerikai régészek, miután több tucat agyagdarabot tártak fel egy mexikói lelőhelyen.

A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (the Instituto Nacional de Antropología e Historia, INAH) munkatársaival karöltve, a Millsaps College pénzügyi támogatásának jóvoltából amerikai régészek a Yucatán-félszigeten található Escalera al Cielonál folytattak ásatásokat. A lelőhelyen egy maja konyhára leltek, ahol 77 agyaglabda és 912 kisebb agyagtöredék került elő.

A 2,5-5 centiméter átmérőjű, ezeréves leleteken kukorica, bab és egyéb gumós növények mikroszkopikus nyomaira bukkantak. A felfedezés megerősíti ama hipotézist, hogy az agyaglabdákat a konyhában, főzésre használták – írják a kutatók a Journal of Archaeological Science című folyóiratban közölt tanulmányukban.

„Ez az első alkalom, hogy égetett agyaggolyókat találtunk egy maja helyszínen, s a legjobb tudomásom szerint eddig senki nem kutatta ezeknek a maják főzési szokásaiban betöltött szerepét” – nyilatkozta Stephanie Simms, a Bostoni Egyetem régésze. „Sokat tudunk a maja királyokról és királynékról, de ezek a kutatások végre azt is megmutatják, milyen eszközöket használtak a maják a konyhákban” – mondta el George Bey, a Millsaps College munkatársa.

A golyókat egy minta alapján készítették a helyben talált agyagból, alacsony hőmérsékleten égették ki őket és többször is felhasználták. A maják először egy nem túl mély gödröt ástak, köveket vagy agyaggolyót helyeztek a szélére, tüzet gyújtottak, majd megvárták, míg parázs nem lesz. A forró kövekre később ráhelyezték a növényeket és zöldségeket, majd megsütötték őket, amely folyamat egy órától akár egy napig is eltarthatott.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!