2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyomorúságos volt a maják élete a spanyol hódítás után

2012. november 16. 10:25 MTI

Nyomorúságos volt a maják élete a 16. században, a spanyol hódítás után, erről tanúskodnak azok a gyermeksírok, amelyek egy ősi település feltárása során kerültek napvilágra Mexikó keleti partvidékén, Quintana Roo szövetségi államban, Cancún közelében.

A San Miguelito régészeti helyszínen a temetkezések 11 lakóépület között voltak, amelyek a késő posztklasszikus maja korból (1200-1550) származnak. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH) régészei szerint legalább harminc 3 és 6 év közötti gyerek földi maradványai kerültek napvilágra. A csontok tanúsága szerint a kicsik többsége alultáplált volt, és valamilyen betegség végzett az éhezéstől legyengült szervezetükkel - olvasható a Discovery News hírei között.

"A 16. századi csontvázak a magas gyermekhalandóságról tanúskodnak, ami az alultápláltság és a rossz higiéniai viszonyokkal magyarázható" - hangsúlyozta Sandra Elizalde, az INAH régésze. Ismertetése szerint némely temetkezésben igen szerény sírmellékleteket találtak, ami egy elszegényedett társadalom jellemző tünete. Az egyik sírban egy kolibri-figurára leltek, valamint egy idős asszonyt megjelenítő másik szobrocskát találtak, gondosan érzékeltetett ráncokkal az "arcán".

San Miguelito, amely stratégiai helyen, a Nichupté-lagúna bejáratánál helyezkedett el, fontos kereskedelmi központ volt a prehispán időkben (1200-1350). A dolgok gyökeresen megváltoztak, miután a spanyolok meghódították a Yucatán-félszigetet. "A hódítás másképp zajlott, mint Közép-Amerika más részein, mivel itt rengeteg város volt" - magyarázta Adriana Velázquez Morlet régész, az INAH Quintana Roo-i központjának igazgatója.

A spanyoloknak 20 évükbe tellett, míg az összes várost meghódították, majd amikor győzedelmeskedtek, a Yucatán-félsziget nyugati részén telepedtek meg. "Közép-Amerika egész keleti partvidéke megszenvedte a maja kereskedelmi utak lezárását. San Miguelitót végül elhagyták lakói" - mondta el Adriana Velazquez Morlet.

A gyermeksírok mellett 17 másik temetkezés is napvilágra került, néhányban felnőttek aludták örök álmukat, míg másokban a csontok annyira széttöredezettek, hogy nem lehet megállapítani semmit az elhunytakról. Két sírban cserépurnákat találtak. Előkerültek falfestmények töredékei, edények, valamint kagylóból készült fülbevaló, amelyre egy arcot vésett egykori készítője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár