2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feminizmus a reneszánszban

2012. augusztus 22. 11:17

A feminizmus már az 1600-as évek Angliájában is felütötte a fejét, legalábbis ezt támasztják alá azok az újonnan átírt szövegek, amelyekben egy nő harcol az egyenlőségért, s amely harcot meg is nyert.

Jessica Malay egy 600 ezer szavas, a híres angol feminista, Lady Anne Clifford tollából származó szöveg szerkesztését végezte el. A kutatásból kiderült, hogy a Great Books of Record alaposan rácáfol arra az elméletre, amely szerint „a 16-17. században a nőknek semmilyen hatalmuk vagy befolyásuk nem volt saját életük felett”.

„Tévesen gondolják azt, hogy a feminizmus főleg a hatvanas évek találmánya, sőt a nők jogával és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos viták és küzdelmek a középkorig nyúlnak vissza” – emelte ki a brit Huddersfield Egyetem kutatója.

A női egyenjogúságot tűzte zászlajára az 1590 és 1676 között élt Lady Anne is. Ő leginkább arról ismert, hogy hosszúra nyúlt jogi csatározást vívott a család cumbriai és yorkshire-i birtokai feletti irányításért, miután apja halála után azokat nagybátyja kapta meg. Lady Anne végül megszerezte a birtokokat – köztük öt kastélyt –, de erre egészen 53 éves koráig kellett várnia.

A három kötetre rúgó szövegben a hölgy amellett érvel, hogy a nőknek ugyanolyan joguk van a vagyonelemek és a címek öröklésére, mint a férfiaknak. Lady Anne azt hangsúlyozta, hogy a nők ugyanúgy viselhetnék a bárói rangot, mivel a bárók részben a parlament szolgálatában állnak tanácsadóként, a nők pedig elsőrangú tanácsadók.

Malay szerint a házassági szerződés részeként hozzáférhetővé váló pénzt a szebbik nem tagjai vállalkozások elindítására vagy kiterjedt társadalmi kapcsolatok elősegítésére használták fel. Ezáltal a férfiak is sokkal jobban rá lettek utalva feleségük családi kapcsolataira, ami ahhoz vezetett, hogy a nők magasabb státust harcoltak ki maguknak a famílián belül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár