2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk

2012. április 16. 13:51

Április 16-án, hétfőn országszerte a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeznek. 1944-ben ezen a napon kezdték meg az első gettók felállítását Kárpátalján. A következő hónapokban Kárpátalján és Északkelet-Magyarországon 13 nagyobb gettót és bevagonírozási központot hoztak létre, ahonnan 437 ezer zsidót hurcoltak el. A kormány hivatalos megemlékezése Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban valamint Szolnokon és Tatabányán lesz.

A fővárosban már április 15-én, vasárnap megkezdődtek az emlékezések. 15 órától az idén 10 éves Terror Háza Múzeum előtt „Ember az embertelenségben” címmel tartottak emlékkoncertet, ahol a Nyári Kvartett és a Parafónia Zenekar lépett fel. Az emlékkoncertet követően beszédet mondott Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója valamint Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. A Wallenberg centenárium kapcsán az idén szintén 10 éves Budapesti Élet Menete Alapítvány emléksétát szervezett 16 órától a Salkaházi Sáráról elnevezett rakpartról. Az eseményen Per Westerberg, Svédország Parlamentjének elnöke is beszédet mondott.

A kormány hétfőn 10 és 17 óra között a Páva utca 39-be, azaz a Holokauszt Emlékközpontban várja mindazokat, akik az emlékezés mécseseit és köveit kívánják elhelyezni a holokauszt magyarországi áldozatainak tiszteletére. A nap folyamán „Áldozatok és embermentők” néven információs szolgálat fog üzemelni, amelyen keresztül bejelenthető olyan eltűnt áldozat neve és adatai, akinek még nem bukkantak a nyomára a hozzátartozók vagy nem került regisztrálásra az Emlékközpont adatbázisában.

Továbbá információk adhatóak és kaphatóak embermentő személyekről. 14 órától az Emlékközpont előtt megemlékezés lesz, ahol Dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója mond beszédet, ezt követi a Raoul Wallenberg által megmenekített Sommer Katalin visszaemlékezése. Végezetül a Holocaust Közalapítvány átadja a Simon Wiesenthal-díjat, amellyel 2008 óta ismernek el olyan személyeket, akik önzetlen önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését. A díjat korábban többek között Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke, Verő Tamás rabbi valamint Winkler Barnabás építész vehette át.

A Holokauszt Emlékközpontban 10 és 12 óra 30 perc között Bagó Bertalan, Kútvölgyi Erzsébet, Feke Pál, Polyák Lilla színművészek, valamint Kökény Attila énekes csatlakozik az előre bejelentett látogató csoportokhoz. A programban részt vevő ismert személyek egy-egy terem bemutatása mellett személyes vagy családi emlékeiket elevenítik fel, hogy a fiatal korosztály közvetlenebb képet alkothasson erről az időszakról.

Szolnokon hétfőn 9 órakor kezdődött a megemlékezés a gettó hajdani területén, ahonnan helyi szokás szerint néma sétával vonultak a résztvevők a Szolnoki Galériához. A Galéria hivatalos műsorában részt vett a Bartók Béla Zeneiskola fuvola együttese, valamint a Verseghy Ferenc Gimnázium irodalmi színpada és énekkara. A műsort követően Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet, akit Varga Béla holokauszt-túlélő visszaemlékezése követ. A hivatalos program zárásaként a Verseghy Ferenc Gimnázium diákjainak tárlatvezetésével tekinthető meg az Auschwitz album kiállítása.

Tatabányán koszorúzással emlékeznek meg a volt zsinagógánál a holokauszt magyarországi áldozatairól, majd 15 óra 30 perctől az Edutus Főiskola aulájában folytatódik a hivatalos emlékműsor. Itt Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár mond beszédet. Utána az Óvárosi Középiskola és Szakiskola Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola tagintézménye diákszínpadának emlékműsora következik „Értük szól a harang” címmel. A műsort követően nyílik meg a „Soá soha!” című kiállítás.

További részletek a holokausztaldozatai.kormany.hu honlapon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár