2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Újabb istenszobrocskát találtak Skóciában

2010. július 20. 08:17

Újabb "Vénuszt" találtak a régészek Orkney-szigetén: a tavaly fellelt szobrocska testvére kultikus tárgy, vagy egyszerű gyerekjáték lehetett.

A régészek Westray-nél, a tavaly fellelt szobrocska lelőhelyétől alig 30 méterre találták meg az Orkney Vénusz testvérét, amely azonban homokkő helyett agyagból készült, és hiányzik a feje is. A lelet különlegességére utal, hogy már most beválasztották a 2010 legjobb brit felfedezése díjra jelölt régészeti leletek közé is.

A tavaly talált szobrot felfedezése óta közel 100 ezren nézték meg egy vándorkiállításon, amely a Historic Scotland örökségvédő szervezet támogatásával valósult meg. Az aprócska, homokkőből összeállított emberi figura nagyjából 5000 éves lehet, és a szakértők szerint „hihetetlenül ritkának” számít. A régészek a 3,5X3 centis alkotást a Historic Scotland örökségvédő szervezet Links of Noltland térségében folytatott ásatásán fedezték fel. A kutatók szerint Skóciában ez az egyetlen, valaha talált neolitikus emberábrázolás, és az Egyesült Királyság egész területén is csak két hasonlót ismernek.


A tavalyi, és a most talált lelet

A szakértők szerint a szobrok akkor készülhettek, amikor egy neolitikus falu lehetett a térségben, és a második műalkotás felfedezése is megerősíti azt a teóriát, miszerint minden család otthonában lehetett egy hasonló kultikus tárgy. Peter Yeoman, a Historic Scotland szakértője azonban úgy véli, hogy nagyon keveset tudunk ezen alakok funkciójáról, és ezeket akár gyermekjátékokként is használhatták. Az Európában és a Közel-Keleten talált hasonló figurák azonban általában istenségeket ábrázolnak, így elképzelhető, hogy ezen szobrok is hasonló célból készülhettek.

Egyben azonban mindenki egyetért: a hasonló régészeti felfedezések is arra sarkallják az örökségvédőket, hogy megvédjék a pusztulástól Orkney neolitikus lelőhelyét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár