2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956. március: a beismerések hónapja

2006. március 15. 09:56

A januári földrengés után újabb természeti katasztrófa sújtja az országot: a tomboló jeges ár súlyos károkat okoz. A pártvezetőség is alig egy hónappal a XX. kongresszus után már önvizsgálatot tart, és felmentik Rajkot, illetve Szakasits és Marosán is kiszabadul.

Tombol a jeges árvíz

2.

Franciaország elismeri Marokkó szuverenitását: Marokkó kikiáltja Franciaországgal szembeni függetlenségét. Egyezményük a franciáknak kedvező módon (koncessziók, támaszpontok) rendezi a két ország kapcsolatát.

6.

Egyiptom, Szíria és Szaúd-Arábia konferenciája Kairóban: a három ország közös katonai parancsnokságot állít fel Izrael ellen.

8.

Tüntetések Grúziában: Tbilisziben, valamint Goriban, Sztálin zarándokhellyé átépített egykori szülőfalujában grúz tüntetők tömegesen fejezték ki hűségüket a diktátor emléke iránt.

9.

Letartóztatják Makarios érseket: Az 1878-as Ciprusi Konvenció alapján Anglia szerezte meg a szigetország fölötti fennhatóságot, ugyanakkor Ciprus formálisan az Ottomán birodalom része maradt. Mivel az első világháborúba a törökök Németország oldalán léptek be, Anglia 1914-ben megszállta a szigetet. 1923-ban a Lausanne-i Egyezmény alapján Törökország Ciprussal kapcsolatos valamennyi jogáról lemondott. 1925-ben Ciprust koronagyarmattá nyilvánították. A II. világháborút követő időszakban a más országoknak biztosított önrendelkezési jogot a britek nem támogatták, a szigetország stratégiai jelentősége miatt. Válaszul 1955-ben nemzeti szabadságharc vette kezdetét a gyarmati uralom ellen. III. Makarios, aki 1950-ban lett Ciprus érseke, az ellenállási mozgalom (Ethniki Organosis Kyprion Agoniston) egyik vezetője volt. Az angolok letartóztatása után a Seychelles-szigetekre száműzték.

10.

Új sebességrekord: Peter Twiss tesztpilóta a Fairey Delta 2 típusú sugárhajtású vadászgéppel több mint 1820 km/órás sebességgel süvített a levegőben mindösszesen 30 méterrel a megengedett legnagyobb magasság alatt.

12.

Rákosi beszámol a XX. Kongresszusról: A magyar pártvezér a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének kétnapos ülésén (március 12-13.) tartott beszámolójában megpróbált az új moszkvai kurzushoz igazodni. Állítása szerint Magyarországon már korábban felszámolták a sztálinizmust, s az MDP már ez ideig is ennek szellemében dolgozott.

13.

Az évszázad legnagyobb jeges árvize: A magyarországi dunai árvizek történetének legtragikusabb jeges árvize az időjárás télutói megenyhülésével és a jég felszakadozásával keletkezett jégtorlódások visszaduzzasztásából jött létre. Az óriási méretű jégtakaró Mohács feletti mennyisége a becslések szerint 186 millió köbméter volt. A március 3-a óta tartó védekezésben másfélmillió homokzsák, 20 kotrógép, 180 dömper, 2455 teherautó dolgozott. A Duna árvizének a szűk bogyiszlói átvágásban és Baja alatt a szekcsői szűkületben a jég alatt és a jég mellett kellett lefolynia, ami oly magas vízállást jelentett, amilyet az árvízvédelmi töltések kivédeni nem tudtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár