2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

18. századi szexuális segédeszköz került elő egy egykori latrinából Lengyelországban

2020. november 6. 09:35 Múlt-kor

Váratlan felfedezést tettek a régészek a lengyelországi Gdańskban, amikor a Balti-tenger partján fekvő város egy 18. századi latrináját tárták fel: egy 250 éves szexuális segédeszközt találtak.

műpénisz
A különleges tárgy igen részletesen kidolgozott, és igencsak drága anyagokból készült

A tárgy felépítése arra enged következtetni, hogy valóban önkielégítésre, és nem például rituális célokra készült. A helyi műemlékvédelmi hivatal közlése szerint a különös tárgy kiváló állapotban őrződött meg, és a 18. század második feléből származik.

A hímvesszőt formázó segédeszköz 20 centiméter hosszú, bőrből készült, és szőrrel volt kitömve, míg a feje fából készült. Marcin Tymiński, a műemlékvédelmi hivatal szóvivője elmondta: lehetetlen megállapítani, hogy véletlenül vagy szándékosan került-e a latrinába.

Annyi bizonyos, hogy egy efféle tárgy meglehetősen drága mulatságnak számított a korban. A részletesen kidolgozott segédeszköz igen jó minőségű bőrből készült, továbbá megrendelése, elkészítése és átadása nagyfokú diszkréciót igényelhetett.

A férfi nemi szerv mesterséges reprezentációi évezredek óta ismertek világszerte. A legrégebbi ilyen tárgy az őskőkorból származik, a németországi Ulm közelében lévő Hohle Fels barlangból került elő, és körülbelül 28 000 éves.

Az őskőkori tárgy esetében vitatott, hogy gyakorlati vagy rituális célra készült-e. Az előbbi melletti érv, hogy meglehetősen simára csiszolt a felszíne, illetve az is, hogy realisztikus méretű.

Kétségtelen, hogy különféle fallikus tárgyak rituális kontextusban is előfordultak számos kultúrában a történelem során, mind a termékenység növelésének reményében, mind a gonosz szellemek elűzésére.

A lengyelországi helyszín, ahol a latrinát feltárták, egyébként a jelek szerint egykor egy vívóiskola volt. A kiváló állapotban megőrződött, ám rendkívül sérülékeny anyagokból készült tárgyon a szakértők jelenleg aprólékos állagmegóvási munkát végeznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár