2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a római császárokról

2019. július 10. 11:52 Múlt-kor

1. Kr. e. 27-től a Római Birodalmat egy új uralmi berendezkedés és kormányzási forma alapján kormányozták. A principátus élén a császárok álltak, akiknek munkája nem tartozott a veszélytelen állások közé: a Római Birodalom 82 császárából 27 merényletnek esett áldozatul.

2. Az újabb kutatások szerint a birodalom határvidékeit súlytó szárazság nagyban hozzájárult a császárok ellen elkövetett merényletekhez. A kevesebb eső kevesebb gabonát és élelmet jelentett. Mivel a római haderő jelentős része ezen vidékeken állomásozott, az éhes és elégedetlen katonák ilyenkor könnyebben fellázadtak császáraik ellen.

3. A Kr. u. 238-as esztendőt a hat császár évének is nevezik, ugyanis ekkor a hivatalosan 235-től trónon lévő Maximinus Thrax mellett párhuzamosan még másik öt egyént is császárrá kiáltottak ki.

4. Elagabalus uralkodását szexbotrányok kísérték. A transzszexuális uralkodó nyíltan felvállalta női és férfi szeretőit is. A 18 éves uralkodót, aki egy cseppnyi tiszteletet sem mutatott a római vallás iránt, a felbőszült rómaiak, Elagabalus nagyanyjának belegyezésével, Kr. u 222-ben meggyilkolták.

5. Nagy Konstantin volt az első római császár, aki 313-ban megkeresztelkedett. Konstantin Krisztusba vetett hitének nagyságáról és áttérésének őszinte, illetve pragmatikus voltáról még mai is vitatkoznak a történészek.

6. A hírhedt Nero császár (Kr. u. 54-68), aki élő keresztényeket használt fáklyaként, nagy sportkedvelő hírében állt. A császár, bár távolról sem volt egy atletikus alkat, még az olimpiai játékokon is elindult. Nero nem bízott semmit sem a véletlenre: a szekérversenyen egy tízes lovas fogattal indult, míg ellenfelei csak négy lovat köthettek szekereik elé.

7. Commodus (Kr. u. 180-192) a gladiátorküzdelmek megszállottja volt. A császár maga is fellépett az arénában, hogy állatokkal vagy gladiátorokkal harcoljon. Természetesen, ellenfeleinek esélye sem volt a győzelemre, sok harcosnak az életébe került a császárral vívott küzdelem.

8. Hadrianus császár (Kr. u. 117-138) gyakran öltött magára közönséges ruhát, hogy elvegyüljön a köznép körében, és a római császárokra egyáltalán nem jellemző módon, még a közfürdőket is előszeretettel látogatta.

9. A Kr. u. 3. századot a katonacsászárok és a Római Birodalom instabilitásának időszakaként is emlegetik. A korszakon belül egy 33 évet felölelő időszakban 14 katonacsászár uralkodott, akik mielőtt uralkodók lettek, egytől egyig a hadseregben építették ki karrierjüket.

10. A Nyugatrómai Birodalom utolsó uralkodója Romulus Augustus volt, akit a germán Odoaker taszított le a trónjáról 476-ban. Odoaker zord külseje mögött minden bizonnyal érző szív lakozott, hiszen a germán nem végeztette ki a tinédzser császárt, mondván, hogy az túl fiatal ahhoz, hogy kivégezzék. Odoaker egy nápolyi villával és egy éves állandó jövedelemmel támogatta az ifjút. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár