Öt híres győzelem, amelyekért végzetes árat kellett fizetni

2017. április 10. 08:37

Napóleon több mint félmilliós seregéből mindössze 20 ezer tért haza, Marlborough hercegét leváltották a fővezéri posztról győzelmét követően, de még Lee tábornok is végzetes árat fizetett legzseniálisabb diadaláért. Az ókori Pürhhosz király szavait évezredek óra visszhangozzák a csatatereken. Következzen most öt híres győzelem, amiért végzetes árat kellett fizetni!

Öt híres győzelem, amiért végzetes árat kellett fizetni

„Még egy ilyen győzelem és végképp elveszünk”

Az eredeti pürrhoszi győzelem I. Pürrhosz épeiroszi király nevéhez fűződik, aki leginkább a rómaiak ellen vívott költséges háborúival írta be magát a történelemkönyvekbe. Pürrhosz először Kr. e. 280-ban Tarentum városával szövetségben kísérelte meg Itália elfoglalását. Hatalmas sereggel – 25 ezer katonával és 20 harci elefánttal – szállt szembe a befolyását folyamatosan növelő Rómával és Hérakleia városa mellett rögtön győzelmet is aratott a harci elefántokat korábban még sosem látott legiók fölött. Ezután folytatta hadjáratát és a következő évben ismét megverte a rómaiakat, ezúttal Asculum mellett.

Pürrhosz harci elefántjai

Pürrhusz magát egy új Nagy Sándornak tartotta és azt remélte, hogy hadjáratával kiindulópontot tud majd szerezni Itáliában növekvő birodalma számára a későbbi terjeszkedéshez is. A két győzelemért azonban nagy árat kellett fizetnie. A History cikkéből kiderül, hogy katonái közül több mint 7500 elesett, köztük sokan a legképzettebb tisztek közül is. Az épeiroszi király nem tudta pótolni a veszteségeket és a tény, hogy nem sikerült döntő csapást mérni az ellenségre, a megmaradt katonál morálját is padlóra küldte.

Az ókori világ neves történetírója, Plutarkhosz örökítette meg Pürrhosz azóta híressé vált helyzetértékelését: „Ha még egy csatában győzünk a rómaiakon, végképp elveszünk.” A hadjárat végül Kr. e. 275-ben ért véget, amikor Pürhhosz csapatai vereséget szenvedtek a beneventumi csatában, aminek eredményeképp végül a görög területeken fekvő otthonukba való visszatérés mellett döntöttek.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Stonewall Jackson halálaNapóleon visszavonulásaA malplaqueti csataPürrhosz harci elefántjai
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma