2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szeretett zenélni, de a fizika húrjain Einstein szebben játszott, mint a hegedűjén

2024. április 18. 17:05 Múlt-kor

69 éve, 1955. április 18-án, 76 éves korában halt meg a világ valaha élt egyik legnagyobb tudósa, Albert Einstein. A relativitáselmélet megalkotója lerakta a modern fizika alapjait, és neki köszönhető, hogy másképpen gondolkodunk az időről, a tömegről és az energiáról. Kevesen tudják azonban, hogy Einstein a tükörtojás megszállottja volt. Ez csak egyike azon 10 dolognak, amelyeket Herta Waldow (születési nevén: Schiefelbein), aki hat éven át vezette a tudós háztartását, egy interjúsorozatban elárult róla.

Einstein
Albert Einstein 1904 körül

Einstein második felesége unokatestvére, Elsa Löwenthal volt, aki egyszerűen nem tudta meggyőzni férjét arról, hogy elmenjen fodrászhoz, ezért inkább maga vágta le a haját. Waldow így emlékszik vissza: „Amikor már túl hosszú volt [Einstein] haja, amikor már túl volt egy határon, Elsa ollóval vágta le a haját, amit [a tudós] hajlandó volt elviselni. A professzorfeleség kóros rövidlátó volt, de vágás közben nem tudta a kezében tartani a lornyonját”. Ennek lett az eredménye a tudós védjegyévé váló bozontos frizurája.

A takarékoskodás fontos szerepet játszott a tudós és családja életben. Az Einsteinék háztartását 1927 és 1933 között vezető Waldow az egyik interjúban elmondta, hogy a férfi – jórészt felesége szűkmarkúságának köszönhetően – mindig pénzszűkében volt.

Cipőin lyukak éktelenkedtek, és addig viselte a lábbeliket, ameddig csak lehetett. Kedvencei a szandálok voltak.  Nem csoda, hogy princetoni irodájában a következő volt olvasható: „Nem minden megszámlálható, ami számít, és nem minden számít, ami megszámlálható.”

Waldow szinte minden nap tükörtojást vagy rántottát készített reggelire Einsteinnek. A méz is a tudós kedvencei közé tartozott, amelyet vödörrel kellett hozni egy méhésztől. A friss tojást egy idős zsidó úrtól vásárolták, akinél Waldow szerint nem a higiénia volt az elsődleges szempont.

Einstein gombával is szerette enni a tojást, olyannyira, hogy a házvezetőnő szerint, ha tehette volna, naponta háromszor is szerepelt volna gomba a menüben.

Korántsem volt minden ételért ennyire lelkes. A steaket például csak akkor ette meg, ha tényleg teljesen át volt sütve, és nem volt véres. Mint mondta: „Nem vagyok én tigris”. Az angol konyháért különösen nem rajongott. 1933-as angliai útjáról többek között a következőt jegyezte fel: „Szörnyű, hogy mindent birkazsírral főznek”. Ha azonban valaki eperrel kínálta, azonnal kenyérre lehetett kenni.

Különösen az általa csak „eperhónak” nevezett tejszínhabbal együtt szerette a gyümölcsöt. A megrögzött pipázó tudós alig fogyasztott alkoholt, és csak koffeinmentes kávét, valamint fekete teát ivott, ellenben rajongott a meglehetősen bizarrul hangzó zellerpuncsért.

Waldow felidézte emellett, hogy Einstein az íróasztala mellett egy távcsövet is tartott, amellyel a csillagokat kémlelte. A tudós emellett imádott hegedülni, ám túlzás lenne azt állítani, hogy zenészeket megszégyenítő módon játszott volna a hangszeren.

Éjszakánként vette elő a hegedűjét, amelyeken a saját improvizációit játszotta. A konyhában hegedült, mivel imádta, ahogy a csempékről visszaverődtek a lejátszott hangok. Egykori tudóstársa, Walter Frierich szerint játéka leginkább egy favágóéra hasonlított.

Einstein ki nem állhatta a társasági eseményeket, amelyek ellen gyakran meglehetősen dühösen ki is kelt. Waldow szerint a tudós gyengéi a nők voltak. A házvezetőnő 21 éves volt, amikor a 48 éves professzor felfogadta.

Waldow számára rendkívül kínos volt, amikor a tudós nem vette magára a fürdőköpenyét, és meglátta meztelenül. Persze lehet, hogy egyszerűen csak szórakozottságból felejtette el magára ölteni a ruhadarabot, de nem kizárt, feledékenysége csak színlelt volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Einstein második feleségével, ElsávalAlbert EinsteinAlbert Einstein 1947-ben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár