Pompás római mozaikok kerültek elő Dél-Franciaországban

2017. április 3. 09:44 Pallag Zoltán

Ucetia római városnak a közelmúltig csak a nevét ismerték a kutatók, illetve néhány mozaiktöredék árulkodott a hely egykori pompájáról. Most egy bentlakásos iskola építésének köszönhetően kerültek elő a település maradványai.

Szenzációs római mozaikok kerültek elő Dél-Franciaországban
A galériáért kattintson a képre

2016 októberében Philippe Cayn francia régész és kutatócsoportja, a Francia Megelőző Régészeti Kutatások Nemzeti Intézete (INRAP) szervezésében kezdett kutatásokat a helyszínen, a dél-franciaországi Uzès városában egy 4000 négyzetméteres területen. „Munkánkat megelőzően csak egy csak annyit tudtunk, hogy létezett egy Ucetiának nevezett római város, mert a nevét említi egy Nimes-i sztélé”, mondta a régész az International Business Times-nak.

A galériáért kattintson a képre

A város egykor Nimes fennhatósága alá tartozott és az i.e. 1. századtól a késő antikvitásig éltek benne emberek. Az elmúlt fél évben a város egykori központjában egy nagy négy szobás épületet tártak fel, amely az i.sz. 1. század végéig állhatott. Ez az épület egy igen látványos nagyméretű geometrikus mozaikot rejtett, amit állatok – bagoly, őz, sas, kacsa – képei díszítenek. A két másik szobának betonpadlója volt és festett falai. A mozaikos épülethez oszlopsor is csatlakozott, ami arra utal, hogy ez egy középület volt, de a régészek egyelőre nem vethetik el annak lehetőségét sem, hogy egy gazdag magánházzal van dolgok, ahol a tulajdonos a díszítmények pompájával szándékozott lenyűgözni az ide látogató vendégeket. A régészeti feltárást 2017 augusztusáig folytatni fogják.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma