Soha nem látott rövidfilm került elő az utolsó útjára készülő Earhartról

2015. június 10. 09:53 MTI

Eddig csupán kevesek által látott felvétel került elő az utolsó repülőútjára készülő Amelia Earhart legendás amerikai pilótanőről, aki annak idején első nőként akarta körberepülni a Földet, ám vállalkozása végül tragédiával végződött. 

Amelia Earhart

1937 tavaszának egy napján Earhart személyi fotósával érkezett egy apró dél-kaliforniai repülőtérre - ma burbanki Bob Hope Repülőtér -, hogy dokumentálják az indulást. Al Bresnik több tucatnyi fényképet készített, amelyek közül néhány valószínűleg több millió emberhez eljutott. A fotós testvére, John szintén jelen volt, és egy három és fél perces filmet készített: ezeket a képkockákat azonban mostanáig mindössze néhányan látták.

Az Amelia Earhart utolsó fotózása című film ebben a hónapban jelenik meg a The Paragon Agency kiadóvállalat gondozásában, egy azonos című könyv kíséretében, amely a Csendes-óceán felett véget ért út részleteit tárgyalja. A kiadó azt tervezi, hogy egy archívumnak vagy múzeumnak adományozza az eredeti felvételt.

A 16 milliméteres kamerával rögzített film több mint ötven éven át pihent John Bresnik irodájának egyik polcán, egészen a férfi 1992-ben bekövetkezett haláláig, amikor is a felvétel fiához, Johnhoz került, aki újabb húsz évig őrizgette azt kaliforniai otthonában. "Fogalmam sem volt arról, hogy mi van a filmen, egészen apám haláláig, amikor hazavittem és megnéztem" - idézte fel nemrég a fiatalabb Bresnik, aki a kiadónak adta a felvételt. Mint hozzátette: "mindig az irodája egyik polcán tartotta egy dobozban, amelyre az volt írva, hogy 'Amelia Earhart, burbanki repülőtér, 1937'".

Bresnik nem biztos abban, hogy apja készítette a filmet, de annyi bizonyos, hogy nem a nagybátya csinálta, mivel ő rajta van a felvételen. A rövidfilmen Earhart a tőle megszokottnál jóval vidámabbnak tűnik. A szokásos repülős kabát helyett nadrágkosztümben pózol a fotókhoz. "Ez a felvétel egy jóval nőiesebb oldalát mutatja be" - mondta Nicole Swinford, a kísérőkönyv szerzője.

Ahogy az Earharttal kapcsolatos dolgok mindegyikével, úgy a felvétellel kapcsolatban is felmerültek ellentmondások. Richard Gillespie, az Earhart gépének és földi maradványainak felkutatásával is foglalkozó The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) nevű szervezet igazgatója szerint a film kétségtelenül eredeti, ugyanakkor úgy véli, hogy nem 1937 májusában, hanem márciusában készült.

Earhart először márciusban indult útnak Kaliforniából, hogy első nőként körberepülje a Földet. Mindössze Hawaii-ig jutott, ahol felszálláskor összetörte kétmotoros Electra L-10E gépét, amelyet haza kellett szállíttatnia javításra. "A felvételen látható repülőgép egyértelműen a javítási előtti állapotban van" - jegyezte meg Gillespie.

Bármi legyen is a felvétel születésének pontos dátuma, annyi bizonyos, hogy Earhart és navigátora, Fred Noonan 1937. május 21-én elhagyták a burbanki repülőteret, hogy másodszorra is belevágjanak, ezúttal kelet felé véve az irányt. Gillespie kétli, hogy ekkor is készítettek fotókat, mivel ezúttal csendesen indultak útnak.

Earhart és Noonan nagyjából útjuk kétharmadánál jártak, amikor július 2-án elhagyták Pápuát és a négyezer kilométerre fekvő Howland-sziget felé vették az irányt. Egyik utolsó rádiós üzenetében Earhart azt mondta, azt hitte, már a közelben járnak, de nem látja a szigetet és az üzemanyaguk is fogytán van már.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma