Római kori mészégetőt találtak Ausztriában

2016. július 15. 12:38 MTI

Hatalmas római kori mészégetőt találtak a felső-ausztriai Enns településnél, a lelet a 2018-as tartományi kiállítás fő látványossága lesz. Feltehetőleg a későókorban korban, a negyedik század folyamán a kályhát szemetesnek is használták, így több ezer egyéb tárgy került elő belőle. Így bukkantak téglákra, pénzérmékre, különböző kerámiákra és szarvasmarha, ló, kecske, kutya és birka csontokra.

Római kori mészégetőt találtak Ausztriában

A bemutatott régészeti lelet a Római birodalom Rajna-Duna menti provinciájának legnagyobb mészégetője. A kemence bizonyítéka annak, hogy a rómaiak igen aktívan építkeztek, amikor a 2. és a 3. században a településnél állomásoztak.

A lelet 12 egykori kemence egyike, amelyre először egy 2008-as útfelújítás alkalmával bukkantak. Idén áprilisban kezdték meg a régészek a mintegy négy méter magas és 3,8 méter átmérőjű kemence kiásását. Kétségtelenül az egyik leginkább ép állapotban maradt római kori mészégetőről van szó - hangzott el a leletet bemutató sajtótájékoztatón.

Feltehetőleg a későókorban korban, a negyedik század folyamán a kályhát szemetesnek is használták, így több ezer egyéb tárgy került elő belőle. Így bukkantak téglákra, pénzérmékre, különböző kerámiákra és szarvasmarha, ló, kecske, kutya és birka csontokra. Találtak továbbá egy Herkules-szobortöredéket, és egy oltárt. Az ásítás emiatt a "Herkules a mészégetőben" projekt elnevezést kapta. A szobrot feltehetőleg el akarták égetni, azonban erre már nem került sor.

A rómaiak a dunai Limes mentén Felső-Ausztriában munkacímmel rendezik meg a 2018-as tartományi kiállítást. Az esemény központi helyszíne az egykori Lauriacum területe lesz, ahol a második itáliai légió állomásozott és akkor mintegy 20 ezren éltek a területen. A Lauriacum múzeumban kiállítás látható majd, római kori romokat a St. Laurenz bazilika alsótemplomában, a mészégetőt egy szabadon megtekinthető ásatáson mutatják be.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma