2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római és pun várost készülnek feltárni Tunéziában

2015. február 4. 08:25

Régészek és hallgatók részvételével kezdődik meg 2015 nyarán annak a tunéziai régészeti lelőhelynek a feltárása, amely egyaránt rejt római és pun leleteket is.

A lelőhely Dzserba, Tunézia és egyben Nyugat-Afrika legnagyobb szigetével szemben fekszik, amely jól ismert Homérosz eposzából; a szigetet mint a lótuszevők földje emlegetik, itt talált menedéket a vihar elől Odüsszeusz és legénysége, akik a felajánlott mézédes lótusz hatására majdnem ott is ragadtak.

Brett Kaufman (Brown Egyetem) és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói 2013 óta folytatnak ásatásokat Zita (pun nyelven: Olajbogyó Város) területén. Az első két régészeti szezon során biztató jelekre bukkantak a szakemberek, ami segítheti őket a terület benépesítésének és a városszerkezet változásait nyomon követni.

Az intenzív régészeti terepmunka során világossá vált, hogy a várost i.e. 500 körül népesíthették be és legalább i.sz. 400-ig lakott volt, de már egy évszázaddal korábban szinte teljesen elnéptelenedett. Sikerült azonosítani egy ún. Tophet-temetőt, számos jó állapotban megőrződött sztélével és síremlékkel. Megtalálták egy római fórum maradványait is, ami arra utal, hogy a punok elűzését követően a várost nem hagyták magára.

A kutatócsapat célja, hogy idén teljesen feltérképezze a várost, a környező partokat és a mezőgazdasági területeket, különös hangsúllyal a római fórumra, a temetőre, valamint hogy átfogó képet adjanak a terület társadalmi-gazdasági, politikai, vallási és ökológiai változásairól a prehisztorikus populációktól egészen az arab tavaszig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár