2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orosz képviselő akarta lerombolni Hitler szülőházát

2015. január 14. 18:00 MTI

Ajánlatot tett Hitler braunaui szülőházának felvásárlására az osztrák belügyminisztérium, mert szeretné megakadályozni, hogy az épület újfasiszta zarándokhellyé váljon. Ha a tulajdonos - akinek kiléte nem ismert, csak annyit tudni róla, hogy nő - visszautasítja az ajánlatot, a minisztérium akár ki is sajátíthatja a házat. 

A belügyminisztérium 1972 óta főbérlője a Salzburg elővárosában, Braunauban lévő 800 négyzetméteres ingatlannak, amelyet eddig különféle szervezeteknek adott bérbe. A ház üresen áll azóta, hogy 2011-ben kiköltözött az addigi bérlő, egy mentális sérülteket foglalkoztató segélyszervezet.

Jelenleg új bérlőt keresnek az ingatlanba, de ez nem könnyű, mert a bérleti szerződés kifejezetten tiltja, hogy "múzeumi célra vagy történelmi kontextusban" használják a házat, másrészt a névtelenségbe burkolózó tulajdonosnak is bele kell egyeznie a megállapodásba. Legutóbb azonban nem ez történt, amikor népfőiskolát és népsegélyezési központot akartak kialakítani a házban. Ez megfelelt az előírt társadalmi-oktatási céloknak, a tulajdonos azonban elutasította a javaslatot, mert nem vállalta a szükséges átalakítás költségeit.

A belügyminisztérium decemberben tett újabb árajánlatot a tulajdonosnak, egyelőre válaszra vár. Amennyiben a nő visszautasítja azt, az ingatlan kisajátítását is kilátásba helyezheti a minisztérium, amely a kisajátítás esetére vonatkozó szakértői véleményezést január végére várja.

Karl-Heinz Grundböck minisztériumi szóvivő kifejtette, hogy a kisajátítás a végső eszköz, és remélik, hogy megfelelő áron megegyezésre jutnak. Amint megérkezik a pozitív válasz a tulajdonostól, szakértővel becsültetik fel az ingatlan értékét.

A Hitler-ház állami tulajdonba vételével szeretnék megakadályozni, hogy a már most is elég sok neonáci látogatót a kis ausztriai városkába vonzó épület még inkább újfasiszta emlékhellyé váljon. Az elmúlt években egy orosz parlamenti képviselő megvásárolta volna a házat, hogy a földdel tegye egyenlővé, de ez nem volt lehetséges, mert a reneszánsz épület műemléki védelem alatt áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár