2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ön is megszerezheti a ritka első világháborús plakátokat

2015. június 12. 10:08 MTI

Ritka első világháborús plakátokat árverez el a hónap végén a Guernsey's aukciósház, amely fajtájának egyik legkitűnőbbjeként harangozta be a mintegy kétezer tételt számláló kollekciót.

A plakátokra online árverésen licitálhatnak az érdeklődők június 30-án és július 1-jén. A tételek közt szerepel az a híres első világháborús sorozóplakát is, amelyen az Egyesült Államokat megszemélyesítő Uncle Sam (Samu bácsi) hívja harcra az embereket. "Ez a világ legjobb gyűjteménye" - mondta Arlan Ettinger, a Guernsey's elnöke, hozzátéve, hogy a kollekció darabjainak egy részét még sohasem láthatta a nagyközönség.

A plakátok mindegyikét áthatja a hazafias szellem, ugyanakkor különböző témákkal - úgy mint adománygyűjtés, ételosztás, sorozás, állatmentés - foglalkoznak. A tételek leütési árát 200 dollár és ötezer dollár közé becsülik. A Brooklynban született Edward H. McCrahon a francia fegyveres erőkhöz való csatlakozása után kezdte gyűjteni a plakátokat, majd az amerikai hadseregbe való besorozása után is tovább űzte szenvedélyét.

Az első világháború végét követően McCrahon minden idejét a gyűjtemény bővítésének szentelte és az 1930-as évekre országszerte kiállításokat szervezett a művekből. A kollekciót az örökösei bocsátják árverésre. A plakátok nagyjából fele az Egyesült Államokból, a maradék több mint 15 másik országból, köztük Franciaországból, Olaszországból, Németországból, Kanadából, Kubából és Kínából származik. Egy részük híres illusztrátorok, mások mellett J.C. Leyendecker és Howard Chandler Christy munkái.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár