2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Május 8. a felszabadítók előtti tisztelet napja"

2015. május 8. 15:24 MTI

A náci Németország feltétel nélküli megadásának évfordulója, május 8. a nyugati szövetségesek és a Vörös Hadsereg felszabadító katonái iránti tisztelet napja és a legmélyebb határvonal a német történelemben - mondta a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) elnöke pénteken a kapituláció 70. évfordulója alkalmából tartott emlékülésen.

Norbert Lammert a törvényhozás két házának, a Bundestagnak és a Bundesratnak a legfőbb közjogi méltóságok részvételével tartott ülésén hangsúlyozta, hogy a náci Németország felett 2077 napi küzdelem és több mint 50 millió ember, köztük nagyjából 8 millió német halála után aratott győzelem véget vetett a németek "más nemzetek és népek, a szlávok, az európai zsidók ellen indított példa nélküli megsemmisítő háborújának". Ezért május 8. elhozta a felszabadulást egész Európának, "de nem a német önfelszabadítás napja volt".

Május 8. a német történelem "legmélyebb cezúrája", és a németek ezen a napon mindenekelőtt azokról emlékeznek meg és azok előtt tisztelegnek, akik "a nyugati szövetségesek és a Vörös hadsereg soraiban elképzelhetetlen veszteségek árán felszámolták a nemzetiszocialista rémuralmat" - mondta Norbert Lammert.

A szomszédságban élő népek nyitottsága a megbékélésre éppen annyira példa nélküli volt, mint a megbékélést megelőző katasztrófa, Németországot így az általa okozott "elképzelhetetlenül nagy szenvedés" ellenére visszafogadták az európai népek családjába - emelte ki a Bundestag elnöke. Az emlékülés fő szónoka a korszak egyik legtekintélyesebb kutatója, Heinrich August Winkler volt, aki kiemelte, hogy a 70 éve véget ért "német tévút" nem Hitler hatalomra jutásával kezdődött.

A német gondolkodók ugyan nagyban hozzájárultak a felvilágosodás eszméinek kidolgozásához, de a "meghatározó elitek" még a 20. században is sokáig elutasították az 1776-os amerikai és az 1789-es francia forradalom eszméit. A fordulat csak az 1933-1945-ös katasztrófa, "a nyugati politikai eszmék elutasításának csúcspontja" után kezdődött el és lassan, fokozatosan haladt előre. Annak belátásához is évtizedek kellettek, hogy a holokauszt "a 20. századi német történelem központi ténye" - mondta a berlini Humboldt egyetem kutatója.

A szövetségesek győzelme Németország felett "felszabadította a németeket saját maguk alól, abban az értelemben, hogy esélyt kaptak arra, hogy elszakadjanak a Németországot a nyugati demokráciáktól elválasztó politikai elvakultságoktól és hagyományoktól" - mondta. A történész hangsúlyozta, a múlt arra kötelezi Németországot, hogy kiálljon Izrael mellett és szolidaritást vállaljon a közép- és kelet-európai országokkal, amelyek csak 1989-90-ben szerezték vissza önrendelkezési jogukat. Nem szabad engedni, hogy "a lengyelek és a balti köztársaságokban az az érzés keletkezzen, hogy Berlin és Moszkva a fejük felett és a kárukra dönt" a rájuk vonatkozó ügyekben - mondta Heinrich August Winkler.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár