Leonardo kínai anyja lenne a Mona Lisa?

2014. december 4. 19:37

Bár hajmeresztő elméleteknek eddig sem voltunk híján Leonardo da Vinci világhírű olajfestménye, a Mona Lisa kapcsán, de egy olasz történész a minap az eddigieken is túltett: szerinte a reneszánsz mester kínai, rabszolgasorba taszított anyjáról mintázta a La Giocondát, így ő maga is félig távol-keleti származású.

Mona Lisa

Leonardo da Vinci 1503 és 1506 között festette Mona Lisa című portréját, amelynek modellje a művészettörténészek szerint a firenzei selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége, Lisa Gherardini volt, akit az olaszok Giocondaként is emlegetnek. A párizsi Louvre-ban megtekinthető, kalandos sorsú alkotást Giorgio Vasari olasz művészettörténész nevezte el Mona Lisának.

Hogy időről időre mégis felröppennek teljesen megalapozatlan teóriák Mona Lisa kilétét illetően, teljes érthető, lévén hogy a művészettörténet talán legismertebb festményéről van szó, amelyet Leonardo soha nem nevezett el. Ilyen, kevésbé a tényeken, mint inkább spekulációkon alapuló teória, hogy a La Gioconda a festő önarcképe, vagy egyik férfi szeretője női álruhában - utóbbi mellett szólhat, hogy Leonardo egészen 1519-ben bekövetkező haláláig magánál tartotta a képet a franciaországi Amboise melletti Clos Lucé-ban.

Rajtuk is próbált túllicitálni Angelo Paratico Hongkongban élő olasz származású történész-regényíró, aki a minap arról beszélt, hogy a reneszánsz mester kínai származású, rabszolgasorba taszított anyjáról mintázta a La Giocondát. Ha merész felvetése helytálló, akkor a reneszánsz polihisztor félig kínai származású.

A hongkongi South China Morning Postnak nyilatkozva Paratico elmondta: Leonardo apja, a Vinci város jegyzőjeként dolgozó ser Pierónak volt egy gazdag kínai ügyfele, aki a Távol-Keletről magával hozott egy Caterina nevű rabszolgát. Caterina - így hívták az itáliai festő paraszti származású anyját - neve a Leonardo születése (1452) után keletkezett forrásokban már nem szerepel. "Ettől kezdve nem dolgozott ott. A reneszánsz idején az olyan területeken, mint Spanyolország vagy Itália, rengeteg, a Távol-Keletről érkező rabszolga élt" - adott egy homályos magyarázatot Paratico.

Leonardo da Vinci: egy elveszett kínai tudós a reneszánsz Itáliában című, megjelenés előtt álló könyvében idézi Sigmund Freud osztrák neurológust, aki 1910-ben vetette fel, hogy a Mona Lisát a mester tulajdon anyjáról mintázta - erre utalnak arcvonásai. Szintén árulkodó a nőalak mögötti tájkép, amelyben szintén kínai jegyeket vélt felfedezni. Paratico szerint elméletét az is alátámasztja, hogy Leonardo bal kézzel, tükörírással írt, és vegetáriánus volt, ami felettébb szokatlan volt a korabeli Itáliában. 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma