Lefejezve, koponyájukkal a térdük mellett találtak rá a 2500 éve élt szibériaiakra

2016. szeptember 27. 14:25

Fej nélkül, szőrmekabátban temettek el 2500 évvel ezelőtt egy Szibériában élt felnőttet és egy egyelőre nem meghatározott korú gyermeket. Egyelőre a kutatók is csak találgatni tudnak a különleges felfedezés kapcsán.

Lefejezve, koponyájukkal a térdük mellett találtak rá a 2500 éve élt szibériaiakra

A paziriki kultúrához tartozó temetkezési helyszínen a régészek két csontvázat találtak: egy felnőttét, valamint egy gyermekét vagy tinédzserét, nemük megállapításához azonban további vizsgálatokra lesz szükség.  A halottakat szőrmeruházatban temették el, feltehetően azért, hogy így védjék meg őket az Altaj térségének hideg időjárásától, amely a helyiek szerint feltehetően a túlvilágon is megnehezítette volna társaik életét. A kutatók két kis bronztükröt, valamint kerámiaedények darabjait is felfedezték a 2500 éves sírban, amelyet több száz évvel ezelőtt részben kifosztottak.

A Taldur II nevű, paziriki kultúrához tartozó temetőben megtalált sírhely több érdekfeszítő kihívás elé állította a tudósokat – olvasható a Siberian Times cikkében. A fej nélküli temetkezések jellemzőek voltak erre a kultúrára, a szóban forgó temetkezés azonban különbözik minden korábbitól, amely összefüggésbe hozható a kultúrával. Az ásatást vezető Nyikita Konsztantyinov szerint a fej nélküli temetkezések a háborúskodás miatt voltak különösen gyakoriak. Bevett gyakorlatnak számított, hogy a megölt ellenség fejéből kupát faragtak, amelyből aztán ettek is. Ez esetben azonban nyilvánvalóan másról van szó – fejtette ki a kutató. 

Képek az ásatásról

A korábban felfedezett temetkezéseknél a megölt ellenséges harcosok fejeit nem temették ugyanabba a sírba, ráadásul ebben az esetben meleg ruhában, valamint a közösség megbecsült tagjának külső jegyei közepette küldjék a halottakat a túlvilágra. A paziriki kultúrához tartozó csoportok arra is odafigyeltek, hogy ellenségeik közül kikerülő holtakkal ellentétben saját halottaik tetemét ne torzítsák el. A régész hozzátette, korábban nem találkoztak olyan temetkezéssel, amelynél a gyermekeket is fej nélkül temették el.

A fejek ráadásul nem tűntek el, hanem a felnőtt térde mellé helyezték azokat. A kutatók megvizsgálták, vajon lehetséges-e, hogy a sírrablók fejezték le a halottakat, és mozdították el koponyáikat valamilyen ismeretlen okból. Ezt kizárja azonban a tény, hogy a csontvázak anatómiai rendben maradtak, ami azt jelenti, hogy amennyiben a fejeket a temetés után helyezték át, ezt mindenképpen akkor kellett megtenniük, amikor még a szalagok nem bomlottak le, vagyis gyakorlatilag nem sokkal a halál után – fejtette ki a kutató. Ráadásul adekvát a kérdés: miért tettek volna a sírrablók ilyesmit? Talán attól féltek, hogy a holtak feltámadnak, vagy ez csak a megalázás aktusa volt, esetleg valamiféle szertartás?

A sírban talált tárgyak: bronz tükrök, aranyfólia és szőrmemaradványok

Ami tény: Szibériában korábban nem találtak ilyen sírokat. A régészek szerint elképzelhető, hogy a holtakat eleve levágott fejjel temették el, és fejüket a térdük közelében helyezték el. A kutatók azonban ez esetben is értetlenül állnak a jelenség előtt, mivel korábban hasonlóval még nem találkoztak. A felfedezéssel kapcsolatban egyelőre több a kérdés, mint a válasz. A tudósok folytatni fogják a kutatást, hogy meghatározzák a halottak pontos korát és nevét. Emellett meg fogják vizsgálni a nyakcsigolyákat is, hogy megtudják, mikor és hogyan választották el a fejeket a test többi részétől. Remélik, decemberre vagy januárra már újabb eredményekkel szolgálhatnak. 

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Képek az ásatásrólA sírban talált tárgyak: bronz tükrök, aranyfólia és szőrmemaradványok
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma