2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közösségként lépett fel a katolikus egyház a zsidó emberekért

2014. október 29. 10:59 MTI

Konferencián idézték fel a katolikus egyháznak a holokauszt idején a zsidó emberekért kifejtett tevékenységét kedden Budapesten. A konferenciát megnyitó beszédében Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius rámutatott arra, hogy a katolikus egyház sok tagja mentett zsidókat a holokauszt idején. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek a papok, szerzetesek nem saját kezdeményezésük, hanem a katolikus egyház, a Szentszék instrukciói alapján cselekedtek, tetteik pedig az egyház közös erőfeszítéseit tükrözték.

Az apostoli nuncius részletesen ismertette akkori elődje, Angelo Rotta embermentő tevékenységét. Angelo Rotta és titkára, Gennaro Verolino a Szentszék budapesti képviselőiként az akkori szentszéki államtitkár, Luigi Maglione bíborostól kaptak instrukciókat, és ezek az utasítások XII. Piusz pápa kívánságait tükrözték. Mint mondta, ennek nyomai megtalálhatók a 12 kötetben közreadott szentszéki iratokban, amelyek a Szentszék második világháború idején kiadott dokumentumait tartalmazzák.

Később - mondta Alberto Bottari de Castello - a kutatók felfedezték Gennaro Verolino személyes levéltárát is. A levéltár dokumentumait dolgozza fel Matteo Luigi Napolitano könyve, amely olaszul 2013-ban, magyar fordításban 2014-ben jelent meg Budapest igazai címmel - tette hozzá a nuncius. A könyvben olvasható az a levél is, amelyben XII. Piusz az államtitkárságon keresztül utasította Angelo Rottát, hogy tegyen meg mindent a zsidók megmentésének érdekében. Angelo Rotta és titkára sokféle diplomáciai intézkedéssel igyekezett megakadályozni a zsidóüldözést - mondta a nuncius.

Alberto Bottari de Castello elmondása szerint az 1944-es német megszállás után a nuncius és titkára diplomáciai helyett humanitárius akciókkal igyekezett segíteni. Angelo Rotta - fejtette ki - egy nemzetközi hálózat élére állt, amelyet többségében semleges országok diplomatái alkottak. Lakásokat, házakat vettek bérbe a gettó területén, amelyekre kitűzték a Szentszék, Svédország, Svájc, Spanyolország és Portugália zászlaját, védettséget biztosítva az ott bújtatott zsidóknak. Mint ismertette, csak a Szentszék 25 védett épületet hozott létre, amelyekben 25 000 zsidót tudtak elrejteni.

Alberto Bottari de Castello előadásában arra is kitért, hogy az 1944. október 20-án megkezdődött "halálmenetek" idején Gennaro Verolino társaival gépkocsikonvojokat szervezett. A diplomáciai testületek rendszámaival ellátott autók élelmet, gyógyszert, ruhát szállítottak a deportáltaknak. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek előadásában kiemelte, hogy az utóbbi évek vészkorszakkal kapcsolatos kutatásai nyomán egyre élénkebben rajzolódik ki a személyes hősiesség példáin túl egy szerves egységről tanúskodó összkép a katolikus egyházzal kapcsolatban.

A bíboros elmondta, hogy Boldog Salkaházi Sára is közösségének, a Szociális Testvérek Társaságának általános akciójában vett részt, amikor a német megszállás után embereket kezdett menteni. Erdő Péter hangsúlyozta: a Szociális Testvérek akkori vezetője, Slachta Margit már a deportálások megkezdésének idején is aktívan levelezett az üldözöttek mentése érdekében. A rendfőnök 1941-ben a kárpátaljai Kőrösmezőre, 1942-ben és 1943-ban Szlovákiába utazott, hogy a hatóságoknál egyházi és civil kapcsolatai révén elérje az elhurcolások beszüntetését. Amikor pedig megbizonyosodott a szlovákiai zsidóság elpusztításáról, Rómába utazott, és magánkihallgatáson számolt be XII. Piusz pápának a helyzetről - közölte a Erdő Péter.

Ezt követően - mondta a bíboros - a Szentszék közbenjárására a szlovák püspökök erőteljesen felléptek a kormány akciójával szemben, és így az akkori deportálást sikerült leállítani. Erdő Péter rámutatott: ez az akció is azt példázza, hogy a katolikus egyház szerves egységként működött a vészkorszakban. A bíboros hozzátette, hogy Slachta Margit, a Szociális Testvérek és munkatársaik Magyarországon is 1000-nél több üldözöttet mentettek meg.

A konferencián - amelyet a Magyarországi Apostoli Nunciatúra, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) szervezett - előadást tartott mások mellett Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora, Varga Lajos váci segédpüspök és Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet. Szuromi Szabolcs ismertetése szerint a holokauszt-emlékév kapcsán szervezett konferencia kétrészes. A most megtartott, a katolikus egyház szerepét áttekintő fórumot tavasszal egy másik követi, amelynek elsődleges témája nem a menekített, hanem az elhurcolt, elpusztított magyarországi zsidóság lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár