2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jacuzzi várta az ókori római luxushotel vendégeit

2015. május 6. 16:36

Egy ókori római jacuzzi medence fűtésére szolgáló berendezés maradványaira bukkantak bolgár régészek a Sostra-erőd feltárása során. A fontos római út mentén elhelyezkedő luxushotelnek főként magas rangú tisztviselők voltak a vendégei.

A közép-bulgáriai Trojan városa mellett Ivan Hrisztov régész és kutatócsapata által tavaly tavasszal feltárt Sostra-erőd egy fontos római út, a Via Traiana (nem az itáliai) mentén terült el, s gyakorlatilag egy luxushotel volt, amely igen kényelmes szolgáltatásokkal kedveskedett a gazdag utazóknak.

A most megtalált, egy jacuzzi felmelegítésére szolgáló berendezés egy kemencéből állt, amely csöveken keresztül forró levegőt juttatott a medencébe - tulajdonképpen ugyanúgy működött, mint egy mai masszázsmedence. Maga a szerkezet egyébként egy nagyobb, fedett úszómedence közvetlen közelében kapott helyet. Hrisztov, a Bolgár Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettese szerint a Sostra-erődben egy ókori, beltéri termálfürdő része volt mindez.

A mai wellness-szolgáltatásokat nyújtó fürdőkomplexumhoz hasonlító egységet a források praetoriumként írták le, ugyanis látogatóik a fontosabb tisztségviselők, illetve az arra utazó császári családtagok közül kerültek ki. „A luxushotel az i. sz. 2. században épülhetett, s egészen az 5. századig működött, amikor elhagyták üzemeltetői, és senki sem érkezett a helyükre. Így ugyanabban az állapotban van, mint az ókorban, s jók a lehetőségek, hogy a turizmus 1500 évvel később ismét felismerje adottságait” - mondta Hrisztov.

A balkáni Via Traiana római út Traianus római császárról lett elnevezve, ugyanis az uralkodó ezen az útvonalon haladt északra, a dákok meghódítása végett. A Sostra-erőd építése i. sz. 147-ben kezdődött Antoninus Pius római császár parancsára, később azonban civil kézbe került az erődítmény. A hotel az északról betörő nomád népek folyamatos célpontjává vált a negyedik századtól: először a gótok rombolták le, majd később a hunok semmisítették meg véglegesen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár