2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler több röntgenfelvétele és Göring ciántartója is kalapács alá kerül

2016. június 10. 15:14 MTI

Adolf Hitler és Hermann Göring náci vezérek állítólagos személyes tárgyaiból jelentett be árverést egy müncheni aukciósház. Andreas Mix történész szerint a tárgyakat tüzetesebb vizsgálatnak kellene alávetni, amitől azonban az aukciósházak gyakran ódzkodnak. 

A Hermann Historica honlapján megjelent közlemény szerint a június 18-án kalapács alá kerülő tárgyak John K. Lattimer, a nürnbergi perben a vádlottak egészségügyi ellátásáért felelős amerikai orvos gyűjteményéből származnak. Wolfgang Hermann társtulajdonos egy lapinterjúban azt mondta, hogy a gyűjteményt Lattimer lánya bocsátotta a rendelkezésükre.

Az aukciósház szerint a gyűjtemény részét képezi az a sárgaréz ciántartó, amelynek segítségével Hermann Göring röviddel a tervezett kivégzése előtt Nürnbergben megmérgezte magát, Hitler több röntgenfelvétele, az 1944. július 20-i merénylet dossziéja, valamint a bírói kalapács. A nürnbergi per históriájával foglalkozó Andreas Mix történész szerint a per kapcsán olyan sokan fordultak meg a bíróságon, hogy nagyon is elképzelhető, egyesek magukkal vittek bizonyos dolgokat.

Mix szerint a tárgyakat tüzetesebb vizsgálatnak kellene alávetni, amitől azonban az aukciósházak gyakran ódzkodnak. A kutató a dpa-nak elismerte, hogy a történelmi tárgyaknak lehet bizonyos kisugárzása és például egy bírói kalapács "izgalmas" lehet, némely tárgyak azonban egyszerűen "ízléstelenek, morbidak vagy furák".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A kötél egy darabja, amellyel Julius Streichert felakasztottákHitler állítólagos zoknijai és csokornyakkendőiGöring csizmája

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár