Hét bizarr fegyver a 2. világháborúból

2015. június 15. 12:27

A második világháborúban az ellenfél elpusztításának vágya, a puszta előnyszerzés bizarr fegyverek igen széles skáláját szülte. A szovjetek robbanó kutyákat küldtek volna a németek tankjai ellen, az amerikaiak denevérekkel akarták „lebombázni” Japánt, míg a németek az óceánok felforralásában gondolkodtak.

Hét bizarr fegyver a második világháborúból

Kutya kontra tank

A szovjetek - látva a gyors német előrenyomulást 1941 nyarán-őszén - egy igen elkeseredett technikát eszeltek ki a kelet felé haladó birodalmi tankok megsemmisítésére. Kísérleti jelleggel néhány kutyát arra idomítottak be, hogy a táplálékukat a tankok alatt keressék. A 10-20 kilogrammnyi robbanóanyaggal felszerelt, kiéheztetett kutyákat a németek tankjai ellen küldték, remélve, hogy majd felrobbannak. Azonban több probléma is felmerült a bizarr "kutyafegyver" kivitelezésénél.

Robbanó kutya

Először is az ebek megriadtak a tankok zúgó motorjaitól (ugyanis a kapkodó szovjetek főként álló tankoknál kísérletezgettek), a legtöbbjüknek pedig esze ágában sem volt a tankok elé hasalni. Feljegyeztek olyan esetet is, amikor a kutyára erősített pokolgép idő előtt felrobbant, de a krónikák szerint az is előfordult, hogy az éhes ebek a szovjet tankokat küldték a levegőbe. Néhány német tankot valóban sikerült likvidálniuk a „kamikázeebeknek”, azonban a szovjet propaganda azon állítása, amely szerint több mint háromszáz német tankot tettek ártalmatlanná a kutyák, távolról sem volt igaz.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma