2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fotók: 1600 éves római szarkofágra bukkantak egy londoni építkezés során

2017. július 20. 15:12

London egyik legrégebbi és legnagyobb piaca, a southwarki Borough Market közelében egy építkezés előtti feltáró ásatáson bukkantak rá régészek egy 1600 éves koporsóra, amelyben egy előkelő származású egyén aludta örök álmát.

A régészek nem tudták beazonosítani, hogy ki fekhetett a koporsóban, amelyet a 18. század környékén kifosztottak a sírrablók, akik nem húzták vissza a fedelet, így a fekhely tele volt földdel. A néhány méter mélyen lévő szarkofágot átszállíttatták a Museum of Londonba, hogy további elemzések alá vethessék.

Gillian King, a Southwarki Tanács régészetéért felelős szakembere a BBC-nek elmondta, reménykedik abban, hogy a sírrablók több olyan apró tárgyat is a (most még földdel teli, így belsejét tekintve még mindig rejtélyes) koporsóban hagytak, amelyek nekik értéktelennek bizonyultak, viszont a tudósoknak sokat jelentenek. „Az elhunyt minden bizonnyal magas társadalmi státuszú lehetett, gazdagságáról nem csupán a kőszarkofág tanúskodhat, hanem az a tény is, hogy egy mauzóleum falába temetkezhetett” – magyarázta.

„Mindig is tudtuk, hogy ez a helyszín potenciális római temető, de arról nem is álmodtunk, hogy egy ilyen értékű szarkofág is előkerülhet” – tette hozzá. Magát a koporsót a múlt hónapban fedezték fel a szakemberek, miután a tanács kirendelte őket egy új lakáskomplexum építése előtti feltáró ásatáshoz. Hat hónap után leltek rá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár