Ez a tó olyan tiszta, hogy a levegőből is látható a hajóroncs

2016. május 4. 16:41

A Michigan-tó parti őrsége járőrözés közben vette észre, hogy a sekély vizekben kristálytisztán látható az 1917-ben elsüllyedt, negyven méteres Rising Sun gőzhajó roncsa. A Nagy-tavak tórendszer egyik tavának vize azért ilyen tiszta és átlátszó, mert nemrégiben olvadt el a nagy kiterjedésű vízfelületet beborító jégfelület, és még a nyári hónapok előtt vagyunk, mielőtt az algavirágzásnak köszönhetően felkavarodna a tófenéken lévő üledék.

Rising Sun

A Michigan-tó parti őrsége egy rutin repülésre indult április végén, amikor a levegőből rábukkantak egy hajóroncsra, amelynek vonalait annak ellenére gyönyörűen lehetett látni, hogy közel négy méteres mélységben pihentek. Az 1917. október 29-én elsüllyedt gőzösön 32-en utaztak, szerencsére mindegyikőjüket időben és épségben kimentették a merülő hajóról, amely a Pyramid Pointnak nevezett északi földnyúlvány és a North és South Manitou Islands közrefogta részen merült a habok alá.

A James McBride hajó

Az elolvadó jégfelület okozta víztisztaságnak köszönhetően számos további roncs is előbukkant. Többek között a 37 méteres James McBride roncsa is láthatóvá vált a Sleeping Bear Point közelében. Az 1848 április elsején a vízre bocsátott McBride az első teherszállító hajó volt, amely az Atlanti-óceánról behajózott a Nagy-tavak vizére. A fával megrakodott hajó 1857 októberében futott zátonyra, chicagói tulajdonosa pedig úgy döntött, hogy a biztosítás nélküli hajót nem érné meg visszavontatni a kikötőbe.

Egyes becslések szerint hatezer elsüllyedt hajó roncsa lehet a Nagy-tavak fenekén, azonban csupán 1500-nak ismerjük pontosan a hollétét, valamint a nevét.

Két másik hajóroncs, amelyről szinte semmit sem tudnak a kutatók
Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
A James McBride hajóKét másik hajóroncs, amelyről szinte semmit sem tudnak a kutatók
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma