2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Filmfelvételek kerültek elő az 1915-ös chicagói hajóbalesetről

2015. február 11. 16:01

Az 1915-ös chicagói hajószerencsétlenségről készült archív filmfelvételekre bukkant egy amerikai doktorandusz. Az SS Eastland balesetében 844 ember halt meg. 

A szerencsétlenségről korábban csak fotókat találtak az SS Eastland katasztrófájával foglalkozó történészek, mozgóképet nem. A filmfelvételekre Jeff Nichols, az Illinois-i Egyetem doktorandusza véletlenül bukkant rá: első világháborús felvételeket nézett át, amikor holland filmhíradók anyagában megtalálta az SS Eastland balesetéről készült filmrészleteket.

Az SS Eastland nevű hajó 2500 emberrel a fedélzetén még a kikötőben billent az oldalára 1915 júliusában a Chicago folyón. Az Eastland egyike volt annak az öt hajónak, amelyek azon a napon a Western Electric alkalmazottait, családjaikat és barátaikat szállították volna át a Michigan-tó túlpartjára a vállalat szervezte piknikre.

Az első, 55 másodperces felvétel azt mutatja, ahogy az első segítségnyújtók dolgoznak a felborult hajón. A másik, megrongálódott félperces részleten munkások próbálják helyrebillenteni a hajótestet, legalább egy héttel a baleset után. A korabeli filmhíradók gyakorlatának megfelelően a felvételeket magyarázó feliratok előzik meg hollandul. Mint Frank Roumen, az EYE Film Instituut Nederland munkatársa az AP hírügynökségnek megerősítette, az eredeti anyagokat a holland filmintézet archívumában őrzik.

Nichols szerette volna szélesebb körben megosztani az Europeana első világháborúnak szentelt oldalán elérhető felvételeket, ezért a linkeket megosztotta a közösségi médiában. A linkek hamarosan felkerültek a baleset emlékére létrehozott történelmi társaság, az Eastland Disaster Historical Society honlapjára is.

A társaság vezető történésze, Ted Wachholz elmondta: korábban is sejtették, hogy léteznie kell mozgóképes felvételeknek is, ugyanis a katasztrófáról készült fényképeken látszanak a háromlábú állványra állított kamerák. "Az ilyen elveszett filmeket általában olyan helyeken szokták felfedezni, ahol a legkevésbé számítanak rájuk, ezért nem meglepetés, hogy ezek Hollandiában voltak. Ha a közelünkben lettek volna, már rég megtaláltuk volna őket" - mondta Nichols.

Az 1915-ös hajószerencsétlenség utolsó túlélője, Marion Eichholz tavaly novemberben, 102 éves korában hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár