2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elefántcsont halotti ágyat találtak Rómában

2005. május 26. 12:00

Egy elefántcsontból készült halotti ágyat találtak Rómában a Róma-Nápoly autósztráda szélesítési munkálatai során a pontecorvói kijáratnál egy benzintöltő állomás alatt.

A sír felépítésében hasonlít a Latina-úton található makedón sírokhoz és a Verghinában 1977-ben megtalált királysírhoz, amelybe II. Fülöp makedón királyt és második feleségét, Kleopátrát temették el.

A most megtalált sír korát az i. e. II. és az i.sz. I. század közé teszik a régészek. Ez a temetkezési forma ebben a korban a leggazdagabb közép-itáliai családoknál dívott. Az elefántcsontot ugyanis az arannyal egyenértékűnek tartották. `Mindnyájan meg vagyunk győződve arról, hogy mi találtuk ki a globális falu-fogalmát. A valóságban a különböző stílusok akkor is meglepő gyorsasággal terjedtek` - nyilatkozta az olasz Corriere della Sera című napilapnak Elena Francesca Ghedini, a padovai egyetem régésztanára, aki a halotti ágyat jelentős leletnek minősítette.

A további vizsgálatokig az elefántcsont halotti ágyat különleges anyagba burkolva visszahelyezték a földbe, és lopástól tartva állandóan őrzik. Az eset kapcsán a kulturális miniszter felhívta a figyelmet a `preventív régészeti program` fontosságára, mivel - mint mondta - Olaszország szó szerint egy rejtett kincsesbányán fekszik, amelyet a nagy munkálatok előtt meg kell menteni.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár