2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több ezer éves holttesteket találtak egy ősi egyiptomi sírban

2005. április 25. 11:58

A régészek egy 5600 éves temetkezési helyen dolgoznak Egyiptom déli részén, ahol hét - a korszakból származónak vélt - holttestet és egy kovakőből faragott tehénfej-figurát találtak.

Az amerikai-egyiptomi régészcsoport a dinasztiák előtti, i.e. 3000 előtti időszakból származó eddigi legnagyobb temetkezési helyet találta meg- jelentette be az Egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács. `Ez egy jelentős felfedezés, és most komoly ismeretekkel gazdagodunk abból az időszakból, mikor Egyiptom először kezdett egységessé válni` - mondta el Zahi Hawass, a testület feje és Egyiptom vezető régésze.

 

Kom El-Ahmar

 

A kutatócsoport öt éve, azaz 2000 óta dolgozik Kom El-Ahmar térségében - mely az ókorban Hierakonpolisz néven volt ismert -, és egész mostanáig az ókori város i.e. 3600 körül élt uralkodójának épületegyüttesén dolgoztak. A mostani lelet valamivel "fiatalabb", ám jelentős, ugyanis eddig nagyon kevés ismerettel rendelkezünk a dinasztiák előtti korból. Kom El-Ahmar sírjai Kairótól 600 kilométerre délre találhatók, és az első vizsgálatok szerint a Nagada II korszak korai időszakára datálhatók (a Nagada II. kultúra az írott történelem megjelenésével ér véget, és a kőrézkornak nevezett periódus utolsó harmadát foglalja magában). Hierakonpolisz települése ekkor virágzásának csúcsán a legnagyobb városközpont volt a Nílus mentén.

A komplexumot - mely több nagyméretű négyszögletes sírból áll - jó állapotban megmaradt fa-cölöpök szegélyezik, nagyméretű négyszögletes sírokat tartalmaz, mely így a legkorábbi ilyen ismert épületegyüttes Egyiptomban. A régészek a cölöpfal mellet egy teljes, kovakőből faragott tehénfej-figurát is találtak, és ez azért is szenzációs, mert ugyanebben a sírban korábban találtak már egy kovakőből készült kőszáli kecske faragványt is, mely most a kairói Egyiptomi Múzeumban látható. Zahi Hawass szerint az egyiptomi kovakő-figurák különösen ritkának tekinthetők. Eddig mindössze 50 darabot találtak belőlük, így most óriási szerencsének számít, hogy egy helyen kettőt is volt belőlük.

 

Az ásatások helyszíne

 

Bár a sírt és környékét az antikvitás folyamán többször is kifosztották, a régészek négy holttestre bukkantak a sír egyik végében. A testek pozíciója azt sugallja, hogy azok megszentelt szolgák vagy rabok voltak, akiket a sír lábánál temettek el, ami Hawass szerint gyakori volt még az első dinasztia idején is. Egy második sírban három másik felnőtt maradványait találták meg, akiket előbb textíliákba tekertek, majd így rakták rájuk a gyékény fonatokat. A halottakat az elképzelések szerint a mágikus újjászületésben a mellettük megtalált osztrigák kagylóhéjai segítették.

 

A sírkamra hosszabb oldalain négy-négy (azaz összesen nyolc) oszlopnak ásott lyukat találtak, melyek közül háromban még az ősi oszlopok fáinak maradványai is fellelhetők. A keleti oldalon további hat ilyen lyukat találtak kettős sorban - mindez arra utal, hogy a sír felett valamilyen kápolna-jellegű épület állhatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár