2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dilettantizmus mint hatalmi tényező

2002. április 15. 17:37

Kosáry Domokos szerint A hídember című filmben meghamisítják Széchenyi István életének történetét.

Kosáry Domokost, aki Széchenyi Döblingben címmel 1981-ben önálló kötetet írt a XIX. századi magyar história kiemelkedő alakjának utolsó éveiről, a filmes stáb kérte fel szakértőnek, amikor A hídember című film forgatókönyvét írni kezdték.


A negyedik változat megszületéséig együtt is dolgozott Can Togayjal és Bereményi Gézával, ezután azonban a kapcsolat megszakadt, dacára annak, hogy az együttműködésről szerződés is köttetett.

Az akadémikus azt kifogásolta, hogy a forgatókönyvben meghamisítják Széchenyi életének néhány fordulatát, így egy bizonyos, Döblingben született röpirat utóéletét.

A történész számára azonban az a legfájóbb, hogy a moziban azt láthatja a néző: nem is biztos, hogy Széchenyi István öngyilkos lett. Amikor Bereményiék köztes megoldáson gondolkoztak - Kosáry úgy tudja, ebben Eperjes Károlynak, A Hídember címszereplőjének volt nagy szerepe -, Kosáry Domokos közölte, nem járul hozzá, hogy a nevét szerepeltessék a film stáblistáján. Egyúttal levelet is írt Bereményi Gézának, hogy Széchenyi öngyilkossága kész tény, azt semmilyen dramaturgiai vagy egyéb indokkal nem szabad kétségbe vonni. Eperjesnek állítólag az volt a kifogása, hogy Széchenyi mint katolikus ember nem lehetett öngyilkos, különben az egyház nem temette volna el. Kosáry szerint ez képtelenség, elvégre az 1941-ben, életének ugyancsak önkezével véget vető Teleki Pált is egyházi szertartással búcsúztatták.

A történész a levelére nem kapott választ, s A Hídember premierjére sem hívták meg. Most úgy látja, ami történt, nem más, mint "a dilettantizmus mint hatalmi tényező". Felháborítja, ami történt, s ezek után a moziba sem megy el megnézni a filmet, legfeljebb a televízióban nézi meg. Azt a jogot azonban fenntartja magának, hogy utólag mondjon bírálatot az alkotás történelmi felfogásáról.

A Magyar Hírlap úgy értesült a stáb egyik tagjától, hogy technikai okok miatt nem mutatták be A Hídember című filmet Kosáry Domokosnak.
  • Magyar Hírlap

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár