2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római hidat mentenek Angliában

2004. július 22. 10:09

Római híd maradványait mentik a régészek az angliai Northumberlandban. A híd a Tyne folyót szelte át egykor Corbridge-nél.

Már korábban is feltűnt a régészeknek, hogy a folyóvíz sodrása egyre erősebben erodálja a romokat, ezért 1970 óta folynak ásatások a helyszínen. Bár a régészek néhány szobortalapzatot és pillért már 1995-ben megmentettek, a híd módszeres feltárását csak két héttel ezelőtt kezdte meg a Tyne and Wear Museums, önkéntesek segítségével. Eddig már sikerült feltárniuk a híd gazdagon díszített részleteit, ám sok részt azért nehéz megközelíteni, mert víz borítja őket.


Az alacsony vízszint ellenére is alig látható az a rámpa, mely a régi utat a híddal összekötötte. A híd pillérei is alig láthatók. A régészek szerint a jelenleg a víz szintje alatt 8 méteres mélységben levő hídmaradványok az angolszász érában váltak használhatatlanná.


A híd építési módszere is arra utal, hogy a hidat körülbelül a Hadrianus-falhoz kapcsolódó chestersi híddal egy időben építhették, az i. sz. második század végén. A híd így szerves részét alkotta a rómaiak Nagy Északi Útjának, mely Londonból vezetett Skóciába.


Margaret Snape, a Tyne and Wear Museums vezető régésze elmondta: "A projekt rendkívül érdekes, hiszen segítségével jobban megismerjük a római építészet és mérnöki tudomány egyik ékes példáját. Máris tettünk néhány lenyűgöző felfedezést, és örülünk, hogy annyian érdeklődnek a munkánk iránt." A helyszínen egész szeptemberig külön információs sátor enged betekintést az idelátogatóknak az ásatás titkaiba, és mutatja be a feltárt leleteket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár