2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálhatták Robert Capa társának halálos ágyán készült fotóját

2018. január 24. 08:35

Több mint 80 évvel azután, hogy a spanyol polgárháborúban a világ egyik első háborús fotósa, Gerda Taro elhunyt, előkerült egy kép arról, amint egy magyar orvos vélhetően a Robert Capa egyik legközelebbi munkatársaként is híressé vált fotóst ápolja a halálos ágyán. 

A fotót néhány nappal ezelőtt John Kiszely nyugalmazott brit főhadnagy posztolta Twitteren, akinek édesapja, Dr. Kiszely János a Nemzetközi Brigádokban szolgált önkéntes orvosként a spanyol polgárháború idején – olvasható a The Guardian cikkében.

A képen az látható, amint Kiszely letörli egy rövid, sötét hajú, gondosan kiszedett szemöldökű nő orrából és szájából folyó vért. A nő nagyon hasonlít Taróra, aki azt követően halt meg, hogy egy köztársasági tank nekiment annak a sebesült katonákat szállító autónak, amelynek felhágójára a fotóriporter felkapaszkodott. Taro Madridtól északnyugatra, nem messze az Escorialtól, egy kaotikus csatában szenvedett halálos balesetet (gyomorsérülése bizonyult halálosnak) 1937 júliusában.

A kép hátoldalán egy vélhetően jóval a fotó keletkezését követően odabiggyesztett szöveg olvasható: „Brunetei font, 1937 június (Torrelodonesben) Mrs. Frank Capa = a párizsi Ce Soire-ból, megölték Brunete-ben”. A német-zsidó származású Taro, akinek lengyel útlevele is volt, a francia baloldali lapban, a Ce Soir-ban publikálta fényképeit. Együtt dolgozott Robert Capával, aki éppen a spanyol polgárháborúban készített fotóival vált széles körben ismertté, és akihez a kollegiálisnál valamivel közelebbi viszony fűzte. Taro is komoly ismertségre tett szert fotóival, és a Ce Soir nagyszabású temetést rendezett neki.

Capa hiába figyelmeztette többször is a fiatal nőt, hogy ne merészkedjen a frontvonalba, nem hallgatott rá. Taro még élt, amikor az Escorialban berendezett brit kórházba szállították, ahol Dr. Douglas Jolly új-zélandi sebész megműtötte, ám még aznap éjjel elhunyt. Szemtanúk szerint a fejét vér borította. Másnap két barátját, a spanyol költő Rafael Albertit és annak feleségét, María Teresa Leónt értesítették róla, hogy Taro teste a brit kórházban van.

John Kiszely szerint édesapja nem beszélt sokat a spanyol polgárháborúról, azt azonban említette, hogy egy brit tábori kórházban látta el a betegeket. Angol önkéntesek arra bátorították, hogy a háború végeztével tartson velük az Egyesült Királyságba, miután a párizsi magyar nagykövetségen nyilvánvalóvá tették számára, ilyen közelmúlttal nem szívesen látják viszont hazájában. Kiszely végül a Wight-szigeten telepedett le.

Kiszely édesapja halálát követően Reg Saxtontól, a köztársaságiak oldalán álló nemzetközi orvosi szolgálatok egyik önkéntesétől kapta meg a fényképet, amelynek hátoldalát sokáig nem nézte meg. Miután azonban kiposztolta Twitterre a fotót, a spanyol polgárháború iránt érdeklődő felhasználók szerettek volna több információt megtudni a képről. Kiszely ekkor megnézte a hátlapot, amelyen bár június szerepel, mivel csak jóval később írták rá a szöveget, nem kizárt, hogy egyszerű tévedésről van szó. A Frank Capa név vélhetően annak az eredménye, hogy a fotós nevét összemixelték a híres filmrendező, Frank Capra nevével, a Mrs. pedig arra utal, hogy sokan úgy tudták, Taro Capa felesége volt, holott valójában elutasította házassági ajánlatát.

Richard Baxell, a spanyol polgárháború szakértője szerint a képen szereplő nő egyértelműen úgy néz ki, mint Taro, ám úgy véli, további vizsgálatokra lenne szükség, hogy minden kétség nélkül kijelenthessük, a háborús fotózás úttörőjét látjuk halálos ágyán. Baxell megállapításával egyetért Jane Rogoyska is, egy Gerda Taro életéről néhány évvel ezelőtt megjelent könyv szerzője. Úgy véli, bár a hasonlóság kétségtelen, további, a feltételezést igazoló bizonyítékokra van szükség, és Dr. Kiszely spanyolországi tevékenységéről is több adatot kellene összegyűjteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John Kiszely képe, rajta édesapjával és vélhetően Gerda Taróval
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár