2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bartók Béla élete egybefonódott Magyarország huszadik századi tragikus történelmével

2017. augusztus 29. 12:35 MTI

Kevéssé ismert oldaláról mutatja be édesapját Bartók Péter abban a dokumentumfilmben, amelyben életében először beszél Bartók Béla 92 éves fia a zeneszerző személyes oldaláról, családjához, kortársaihoz fűződő kapcsolatairól és az Amerikában töltött évekről. A Bartók című filmet szeptemberben mutatják be az országos mozihálózatokban.

Sipos József rendező filmjében Bartók Béla eddig kevésbé ismert, személyes portréjának megrajzolására tett kísérlet - olvasható a Nemzetközi Gyerekmentőszolgálat közleményében. Bartók Péter hetvenöt éve él az Egyesült Államokban és szinte egész életét a Bartók-életmű gondozásának szentelte, családja történetéről eddig soha senkinek nem adott interjút.

Most, 92 évesen megrázó vallomásban mesél édesapjáról, Bartóknak az édesanyjához, feleségéhez, szerelmeihez, gyermekéhez és kortársaihoz fűződő kapcsolatáról, a zeneóriás esztétikai hitvallásáról, valamint arról a személyes tragédiáról, amit Magyarország elhagyása jelentett a hazaszerető ember számára.

A film mindezek mellett nem csak az apa portréja a fiú szemszögéből, hanem gazdag válogatást mutat be Bartók levelezéséből és soha nem látott fotóiból, valamint művei fogadtatásából. Archív felvételek segítségével betekintést nyújt a korabeli Magyarország és New York hangulatába, így mesélve egy „nem mindennapi” sorsról, amely egybefonódott Magyarország huszadik századi tragikus történelmével.

Az alkotást gyártó Filmnet 25 éve dolgozik együtt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal, ezért a film forgalmazási bevételének huszonöt százalékát felajánlja a hátrányos helyzetű és beteg gyermekek megsegítésére.

A forgatókönyvet Bartók Péter és Sipos József írta, a film operatőre Tóth Zsolt, Krisko Gergely és Csincsi Zoltán, producere Détár Krisztina és Sipos József.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár